Terug naar overzicht

Hogescholen niet tevreden met nieuwe titulatuur

Sommige hbo-afgestudeerden krijgen nog steeds graden die internationaal niet gangbaar zijn, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de minister. De vereniging stelt opnieuw een aantal wijzigingen voor.

Na ellenlange politieke discussies over de titulatuur voor hbo’ers, mogen veel opleidingen sinds 1 januari 2014 ‘of arts’ dan wel ‘of science’ op bachelor- en masterdiploma’s zetten. Die toevoegingen waren voorheen exclusief voorbehouden aan academici. Om te bepalen welke graad bij welke opleiding hoort, is er een lijst opgesteld. Daarin staan ook toevoegingen als ‘of health’, ‘of commerce’ en ‘of business administration’.

Internationaal verwarring
Maar volgens de Vereniging Hogescholen klopt die lijst nog niet helemaal en dat zou internationaal tot verwarring leiden.

Alle afgestudeerden op het terrein van beeldende kunst en vormgeving zouden volgens de vereniging de toevoeging ‘of arts’ moeten krijgen in plaats van ‘of design’, dan wel ‘of fine art’. Toegepaste psychologie zou ‘of science’ op de diploma’s moeten mogen zetten, in plaats van ‘of arts’. Ook alle hbo-technici zouden voortaan ‘of science’ moeten heten. In de huidige lijst wordt voor een deel van de opleidingen de toevoeging ‘of engineering’ gehanteerd.

Advies vragen
De minister zal advies vragen aan internationaliseringsorganisatie Nuffic, en besluit op basis daarvan of ze het verzoek van de Vereniging Hogescholen honoreert.

Punt. Of had jij nog wat?

Harry G. de Vries (docent Engels)

Hetzelfde geldt voor de 'graden' voor het beheersen van een vreemde taal. De Europese beoordelingsschaal staat nog steeds niet in Osiris, terwijl het MBO en het middelbaar onderwijs er al jaren mee werken.

2014-12-19 15:52:14

Meer lezen?