Terug naar overzicht

Andries Ravesloot lid van burgerforum kiesstelsel

Eerstejaarsstudent Hbo-Rechten uit Tilburg, Andries Ravesloot, is lid van het burgerforum kiesstelsel dat het kabinet moet adviseren over een mogelijk nieuw kiesstelsel. De aftrap is morgen in de Rode Hoed in Amsterdam.

Minister Pechtold is initiatiefnemer van het burgerforum. Door middel van verschillende bijeenkomsten in het land en de website www.nederlandpraatmee.nl wil de regering erachter komen of er behoefte is het kiesstelsel te wijzigen.
Ravesloot was een van de 50.000 Nederlanders die via een brief werden uitgenodigd om naar een informatiebijeenkomst te komen. Hij stelde zich – met 1700 medelanders – kandidaat en werd door middel van loting een van de 140 leden. ‘Er waren elf mannen voor Brabant nodig en tien vrouwen. Ik heb gewoon geluk gehad.’
De student heeft vaker nagedacht over het kiesstelsel, niet noodzakelijkerwijs uit onvrede. ‘Ik bedenk dan wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende kiesstelsels. Een districtenstelsel zou een oplossing kunnen zijn, maar wat als je als Brabander eigenlijk wilt kiezen voor een Groninger? Dat kan dan niet meer.’

Ter voorbereiding op de landelijke bijeenkomsten, die worden geleid door theologe en tv-presentator Jacobine Geel, kregen de deelnemers scholingsweekenden. ‘Die waren verplicht. Je moet wel het hele proces meemaken, want je krijgt erg veel informatie.’ Zo gaf Henk Kummeling, voorzitter van de kiesraad, technische details over het kiesstelsel en gaf Henk van der Kolk van de universiteit van Twente toegespitste informatie over de verschillende stelsels.
Tijdens de scholingsweekenden werd geoefend met het Lagerhuisdebat. Vanaf morgen gaan de leden het land in om erachter te komen hoe de burger over het kiesstelsel denkt. ‘We hebben stellingen bedacht waar je je stoel mee wordt uitgelokt. Ze zijn niet slap.’
Uiterlijk november moeten het burgerforum een advies opstellen voor het kabinet. ‘Maar dat kunnen er best twee worden,’ denkt de student. Want als er een tweedeling ontstaat, moeten de forumleden bekijken wat het beste idee is en waarvoor het meeste draagvlak is. Wat de uitkomst ook wordt, Ravesloot vindt het geweldig dat hij een bijdrage kan leveren aan de discussie. ‘Het gaat om de toekomst. Ik denk dat we maar één kans krijgen om hierover te debatteren.’

De bijeenkomsten voor Brabant staan gepland op 8 juni in Hotel Dorint in Eindhoven en 19 juni in Schouwburg De Maagd in Bergen op Zoom. Wie niet naar de bijeenkomsten kan, kan mee discussiëren op de website. (MvH)

Wie ideeën heeft over het kiesstelsel, mag die mailen naar a.ravesloot@burgerforumkiesstelsel.nl

Meer lezen?