Terug naar overzicht

Franklin Seute: ‘Ik word vaak aangezien voor Marokkaan’

Wat voor invloed heeft afkomst op je levensloop? Dat zoeken we uit in een serie interviews waarin Avansstudenten met een migrantenachtergrond centraal staan. Mechatronicastudent Franklin Seute is voor zijn opleiding vanuit Aruba naar Nederland gekomen. ‘Mensen weten weinig over de Nederlandse Antillen.’

Hoe was je jeugd?
“Ik heb een fijne jeugd gehad, maar mijn ouders gingen uit elkaar toen ik nog heel jong was. Mijn vader verhuisde naar Nederland. Ik ben bij mijn moeder opgegroeid. Zij deed alles voor ons, daar ben ik haar heel dankbaar voor. Maar ik miste een vaderfiguur.”

Lees meer interviews uit deze rubriek
Meran Shafik: ‘Mijn hele familie is ‘verkaasd”
Elsa Röttjers: ‘Ik ken totaal geen gêne’
Ksenia Koetilova: ‘Zodra mensen horen dat ik uit Wit-Rusland kom, beginnen ze over drank’
Austine Were: ‘Jongens spiegelen zich aan hun vader, maar ik weet niet wie mijn vader is’

Hoe is jullie band nu?
“Best goed. Mijn pa is heel open. Ik kende het hele verhaal over hem niet voordat ik in Nederland kwam wonen. Ik wist alleen dat hij vertrokken was en wat iedereen op Aruba daarvan vond. Nu begrijp ik zijn beweegredenen veel beter. Ik ben niet meer bitter over vroeger.”

Hoe kwam je in Nederland terecht?
“Ik verhuisde naar Nederland voor mijn studie. Veel Arubanen kiezen in Nederland voor de toerismesector. Maar mijn hele familie is technisch. Ik zelf ook, daarom studeer ik Mechatronica in Breda.”

Wat vind je van Tilburg?
“Een relaxte stad. Ik woon liever in Tilburg dan in de Randstad. Met dat gehaaste van grote steden heb ik niks. Maar mensen zijn hier wel bevooroordeeld.”

Waar merk je dat aan dan?
“Ik word vaak aangezien voor Marokkaan, waarschijnlijk door mijn donkere krullen. In Nederland kijken sommige mensen neer op Marokkanen. In het begin verbaasde ik me er echt over.”

Was er op Aruba geen racisme?

“Misschien op hele kleine schaal. Het imago van migranten is in Nederland in ieder geval veel negatiever. Je ziet wel dat migranten steeds vaker bij de gevestigde orde horen. Misschien dat de beeldvorming daarmee ook ooit verandert.”

“Ik merk verder dat veel Nederlanders weinig weten over de Nederlandse Antillen. Ooit praatte ik tijdens het uitgaan met een meisje. Toen ik vertelde dat ik uit Aruba kwam, vroeg ze: ‘Kan je me dan wel verstaan?’ Op die momenten erger ik me een beetje. Of als mensen vragen of er in Aruba ook scholen en ziekenhuizen zijn. Veel mensen weten niet dat Aruba gewoon bij Nederland hoort. Ze kennen de geschiedenis niet, dat is het probleem.”

Wat vind je typisch Nederlands?
Lachend: “Klagen. Als je in Nederland vrienden wil maken, moet je een onderwerp vinden waar je samen over kunt klagen. Dat schept een band. Ik klaag veel over het weer dus ik ben goed ingeburgerd.”


 ‘Met een negen-tot-vijfbaan heb ik niks’

Wat wil je bereiken?
“Ik heb voor het lectoraat Smart Energy een hybride batterij gemaakt. Na mijn studie wil ik voor mezelf beginnen en technische projecten blijven doen. Ik lees verder veel boeken. Ooit wil ik motivational speaker worden. Met een negen-tot-vijfbaan heb ik niks. Je kunt beter vier uur aan een stuk werken en de rest van je tijd iets anders doen. Waarom leven we om te werken, in plaats van andersom? Als je het mensen vraagt weten ze het antwoord niet eens. Mensen doen dingen zonder zich af te vragen waarom. Ik doe dat wel.”

Dus jij denkt over alles heel bewust na?
“Jazeker. Dat komt ook door de zelfhulpboeken die ik lees. Ik vraag me heel vaak af waarom en voor wie ik iets doe. Dat motiveert me om mijn best te doen, of juist niet. Als ik merk dat ik het niet voor mezelf doe, dan stop ik ermee.”

Koningin Máxima zei: ‘Dé Nederlander bestaat niet’. Wat vind jij van die uitspraak?
“Daar ben ik het mee eens. Nederland is een multicultureel land. Er is niet zoiets als ‘dé Nederlander’.”

Meer lezen?