‘Word kapster, zeiden ze’, nu is docent Zeynep Dag ‘etnische ondernemer van het jaar’

Ze groeide op in een Eindhovense achterstandswijk en is nu een succesvol schoenenontwerper met een showroom in Parijs. Vrouwen in oliestaten en celebrities in Hollywood lopen op haar ontwerpen. Het verhaal van docent Zeynep Dağ klinkt als de Nederlandse versie van de american dream.

Zeynep Dag

Het succes van Zeynep Dağ, docent aan de Associate degree Ondernemerschap en Retail Management in Den Bosch, wordt in veel magazines haast beschreven alsof het haar is komen aanwaaien. Met haar luxemerk Alzúarr verkoopt ze schoenen in 85 verschillende landen. Tot haar clientèle behoren celebrities als Kendall en Kylie Jenner, Rihanna en Jennifer Lopez.

Maar haar roots maakten alles minder rozengeur en maneschijn dan wanneer ze Lisa Janssen uit Utrecht was geweest. “Mensen zeiden in het begin: ‘Wie ben jij? Waarom denk je dat mensen vijfhonderd euro aan jóúw schoenen willen uitgeven?’,” doet ze voor, met een vieze uitdrukking op haar gezicht.

Eind 2018 won ze de award voor etnische ondernemer van het jaar. “Ik was emotioneel, na zestien jaar kreeg ik erkenning.” Zeynep gaat scholen en bedrijven langs voor lezingen met als kernboodschap: als je hard werkt, kun je veel bereiken. “Kijk waar ik terecht ben gekomen. Marokkaanse, Turkse en Surinaamse meiden komen naar me toe: dan kan ik het dus ook!”

Ondernemersgezin
    “Mijn opa kwam als gastarbeider naar Nederland en zei: als je geld wil verdienen, moet je studeren. Mijn vader voedde ons ook zo op: ‘Als je weet wat je wil, kom je er wel.’ Thuis ging het altijd over geld. Gingen we uit eten, dan hadden we het niet over het eten, maar over wat er op zo’n avond verdiend werd”, lacht ze. “We zijn een echt ondernemersgezin.”

Het gezin Dağ was niet per se traditioneel, vertelt Zeynep. “We vierden carnaval, Pasen en Sinterklaas.” Ze groeide op in een achterstandswijk die grensde aan een witte villawijk. “Ik ging het liefst om met die kinderen, mijn wereld kende ik wel.” Lachend: “Met hen ging ik mee paardrijden enzo.”

Zeynep Dag

Ze werd wel gelovig opgevoed. “Dat bepaalt nog elke dag welke stappen ik neem, elke keuze die ik maak. Het belangrijkste is dat ik een goed mens ben.” De mode-industrie is een harde wereld, weet ze. “Ik doe alles vanuit liefde, dan bereik je meer. Mijn motto is: heb schijt aan alles. Kijk, ik heb een moeilijke schoolcarrière gehad maar dat boeit me niet.”

Strijder
    “Ga maar naar vmbo basis, word kapster”, blikt ze terug. Haar ouders zetten zich in zodat ze toch naar basis mocht. “Ik werd gepest, omdat ik wel leerde. Een docent zorgde ervoor dat ik naar de havo mocht.” Ze ging door naar het hbo en koos voor vormgeving bij Fontys, schoenen ontwerpen was al jaren haar droom. Docenten wilden zien of ze de opleiding wel snapte en draaiden een speciale toets alleen voor haar in elkaar. “Kijk, dan word je een strijdertje. Ik denk dat ze mij en mijn cultuur niet begrepen. Docent Jan en de directeur zagen mijn potentie en struggles wel. Aan hen heb ik veel gehad. Maar ik moest me zeker bewijzen.”

“Relatief gezien ben ik weinig gediscrimineerd, ik zie er vrij westers uit”, vertelt Zeynep. “Korte rokjes, make-up, verzorgde nagels, hakken”, somt ze op. “Verkaasd zeggen mensen, ze bedoelen het als een compliment. ‘Waar kom jij vandaan?’ Daar begint het al. Spelfout? Werd ik keihard op afgerekend. Vaak hield ik mijn mond zodat mensen niet dachten: weer zo’n allochtoon die ruzie zoekt. Dat is het topje van de ijsberg, als ik alles opnoem, zitten we er overmorgen nog.”

Uit liefde
    Zeynep heeft veel contact met de kopers van haar schoenen. “Ze kunnen zich vaak identificeren met mijn verhaal.” Voor haar ontwerpen haalt Zeynep inspiratie uit haar eigen leven. “Mijn moeder is heel belangrijk voor mij, de schoenen met orchidee heb ik voor haar ontworpen. De hakken met pistool betekenen niet dat ik van geweren houd, maar ze staan symbool voor mij als soldaat, een strijder en van binnen meer een jongetje.”

Ondanks het succes van haar bedrijf is Zeynep twee dagen per week als docent bij Avans te vinden. “Er zijn docenten geweest die voor mij het verschil maakten. Wat ik doe voor studenten is uit liefde. Ik kijk niet naar ze, ik zie ze. Ik wil ze meegeven dat ze met hard werken alles kunnen bereiken. Soms komt een student naar me toe als iets niet lukt. Dan ben ik keihard: dan moet je maar harder werken.”