Terug naar overzicht

Anke geeft voorlichting bij het COC en is panseksueel

Anke de Klerk, student Social Work, kwam er onlangs achter dat ze panseksueel is en behoort tot de lhbti+-community. Omdat ze veel vragen kreeg over haar geaardheid en anderen graag wilde informeren, werd ze voorlichtster voor de belangenvereniging; het COC. Dat doet ze samen met studiegenoot Lilia Visser.

”Tot een paar maanden geleden dacht ik dat ik biseksueel was. Tot ik me meer in het thema seksualiteit ging verdiepen en de term panseksueel tegenkwam”, zegt Anke, derdejaarsstudent in Den Bosch. Panseksualiteit houdt in dat je je niet aangetrokken voelt tot alleen de genders mannen en vrouwen, maar ook wat daarbuiten valt. Het gaat dan bijvoorbeeld om non-binaire mensen (als je je niet als man of vrouw identificeert) en transgender personen. ”Het was heel prettig toen ik die term tegenkwam. Ik wist vrij vroeg dat ik ook op vrouwen viel, en benoemde ook dat ik gewoon op een persoon viel. Dit was het laatste duwtje in de rug om me ook aan te melden bij het COC. Zodat ik er anderen over kan vertellen.”

Sterk maken voor community
Na een gesprek met haar mentor, waarin Anke vertelde zich sterk te willen maken voor de community, kwam ze in contact met studiegenoot Lilia Visser. Zij zit al jaren bij het COC. Toen ging het balletje rollen en werd ze enthousiast. ”Ik behoor tot de community en wil graag meer betekenen voor de bekendheid daarvan”, zegt Anke. ”En ik wil zelf graag meer leren. Ik wist al veel, maar extra input kon ik wel gebruiken.”

Het COC is een Nederlandse belangenvereniging van lhbti+’ers. De landelijke vereniging heeft zo’n twintig lokale takken. De aangesloten leden verzorgen voorlichting op het gebied van gender en seksuele diversiteit. Dat doen ze vooral op basisscholen en middelbare scholen. Er zijn twee studenten van Avans die voorlichter bij het COC zijn, Anke en Lilia Visser. Daar sprak Punt eerder al mee.

Dieren
Met een vast groepje voorlichters bezoekt Anke scholen in de regio om voorlichting te geven. Haar eerste schoolbezoek vond ze erg spannend, maar ontzettend leuk. ”Ik kwam bij een brugklas op de havo, waarin de leerlingen al een hoop wisten. Ze hadden zelfs een diversiteitsdag gehad. Ik zou willen dat die er in mijn tijd was”, zegt ze. ”Sommige kinderen stelden veel vragen, soms ook hele mooie. Zo vroeg een leerling of ik als panseksueel ook op dieren val. Ik val toch op alles buiten ‘man’ en ‘vrouw’? Zulke vragen zijn goed om te stellen. Het is ook best een ingewikkeld onderwerp.”

Hoe makkelijk Anke en Lilia ook over hun seksualiteit praten, eenvoudig is het lang niet altijd. Ze krijgen veel vragen, die ze niet altijd even uitgebreid beantwoorden. ”Niet iedereen begrijpt het. De meeste mensen zeggen dan dat ze het niet erg vinden, maar vinden het een moeilijk onderwerp. Bij sommige mensen ben ik dus selectief in wat ik vertel”, vertelt Anke. ”Dat kost me alleen maar veel energie en levert weinig op.”

Paarse vrijdag
Morgen is het Paarse Vrijdag. Op die dag tonen scholieren en studenten zich landelijk solidair aan de lhbti+-community door de kleur paars te dragen. Op Avans wordt een paarse vlag gehesen. Voor Lilia en Anke zijn deze dagen erg belangrijk. ”Als je nog in de kast zit en hoort dat mensen het hier op school over hebben, is dat heel fijn. Het is een manier om te laten zien dat dit een veilige plek voor ons is en dat we er mogen zijn’’, zegt Anke, terwijl Lilia instemmend knikt. ”Al is het maar zoiets kleins als het hijsen van een vlag. De mensen die er niets om geven, merken zo’n vlag niet op. Maar voor ons betekent het heel veel.”

Wil je meer lezen over transgender personen en non-binaire personen? Dat kan hier.

Binnen Avans organiseren studenten en medewerkers jaarlijks initiatieven om stil te staan bij Paarse Vrijdag. Dat doen ze namens GSA (Gender Sexuality Alliance). Morgen organiseert de Roze Helpdesk een middag aan de Hogeschoollaan in Breda. Het liefst zouden Lilia en Anke zien dat Avans een algemene diversiteitsdag introduceert, samen met het COC. ”Het zou heel goed zijn wanneer er dan mensen uit de lhbti+-community langskomen om hun verhaal aan studenten én medewerkers te doen”, zegt Anke, die in dit verhaal ‘uit de kast’ komt naar haar studiegenoten en vrienden. ”Of laat het studenten van Avans doen, want die zijn er. Bij deze melden wij ons aan als vrijwilligsters!”, voegt Lilia toe.

Lilia Visser

Twitter
Het COC is niet de enige plek waar Anke voorlichting geeft en vertelt over haar seksualiteit. Dat doet ze ook op haar Twitteraccount. Daar is ze open over onderwerpen als paniekaanvallen en mental health. ”Met het delen van mijn verhalen wil ik laten weten dat mensen bij me terecht kunnen met onderwerpen als stoornissen. Het is oké als het even niet zo goed met je gaat”, zegt ze. ”Twitter is een fijne plek waar ik een hoop steun uithaal, al tweet ik ook over luchtige dingen hoor!”

Heb jij vragen over je eigen seksualiteit of wil je meer weten van Anke en Lilia en hun werk voor het COC? Je mag ze mailen op a.deklerk1@avans.student.nl en lf.visser1@avans.student.nl.

Punt. Of had jij nog wat?

Laura

Bi-zijn is niet beperkt tot alleen mannen en vrouwen. Bi-organisaties gebruiken een def. als "aangetrokken tot meer dan 1 gender". Transgender mannen en vrouwen zijn mannen en vrouwen en zouden zelfs met een beperkte def. gewoon onder bi vallen.

2020-12-13 18:17:23

Meer lezen?