Terug naar overzicht

Waarom worden mensen op Sardinië zo oud?

Vier studenten van de Academie voor Gezondheidszorg reisden samen met onderzoeker Lowie van Doninck af naar Sardinië. Mensen daar worden zo’n zeven jaar ouder dan de gemiddelde Nederlander. De studenten wilden weten hoe dit komt.

De vierdejaarsstudenten Verpleegkunde, Meike Grol, Marlies Poiesz en Lieke Lavrijzen, zitten in het TOP (Talent Ontwikkelings Programma), een twee jaar durend programma voor studenten die meer verbreding zoeken. ‘We zijn nu een app aan het ontwikkelen over “blauwe zones”, plaatsen op de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden.  We vonden dat we dit project niet konden doen zonder zelf in een blauwe zone geweest te zijn’, aldus Meike. Sardinië is een van die blauwe zones. Nicoya (Costa Rica), Okiniwa (Japan), Loma Linda (Verenigde Staten) en Ikaria (Griekenland) zijn andere blauwe zones.

Oudste familie ter wereld
Op Sardinië bezochten ze de oudste familie ter wereld: zes zussen en drie broers die samen 820 jaar oud zijn. De oudste van deze familie is 106. ‘Zij vroeg of we een contactadvertentie willen plaatsen, ze zoekt een blonde Nederlandse jongen van rond de 26 jaar’, vertelt Maaike in een interview met BN DeStem. ‘De cultuur die in Sardinië zo anders is, komt volgens de oude dame voornamelijk door het geloof. Mensen bidden er dagelijks en danken God voor weer een mooie dag.’

De eilandbewoners hebben een ontspannen levenshouding die ervoor zorgt dat ze veel minder hart- en vaatziekten hebben. ‘Heel apart, die warme sfeer. Iedereen wil iets voor je doen. Als je de weg vraagt, lopen ze met je mee tot het punt dat je zoekt. Niemand maakt zich druk over het feit dat ze dan zelf een kwartier later op het werk komen’, aldus Meike. De mensen op Sardinië hebben geen stress. Toen de studenten een huisarts wilden interviewen ondervonden zij dat. ‘Er zaten twee patiënten in de wachtkamer, maar die dokter nam gewoon zijn tijd voor ons. De patiënten vonden dat geen probleem. Zij gingen vrolijk met elkaar praten.’

Respect voor ouderen
Volgens onderzoeker Van Doninck is er een groot cultuurverschil tussen Nederlanders en de eilandbewoners. ‘Ouderen worden in Nederland gezien als mensen met beperkingen. In Italië leven zij veelal bij hun familie. Er is respect voor hen, als wijze mensen.’

Ziekenzorg
Of de Sardijnse blauwe zone een voorbeeld is voor Nederland? ‘Je hebt hier gezondheidszorg, maar je kunt dat beter ziekenzorg noemen. In Nederland bestrijden we ziekten in plaats van ze te voorkomen. Maar een gezonde levensstijl moet vroeg beginnen en al in het onderwijs meer aandacht krijgen.’

De studenten delen hun ervaringen in een app, die eind januari gepresenteerd wordt.

Punt. Of had jij nog wat?

Rolans Sterker

Goeden dag. Is onderstaande app al klaar? Ik zou die graag willen hebben. Kunnen jullie die doorsturen, met vriendelijke groeten, Roland Sterker We zijn nu een app aan het ontwikkelen over “blauwe zones”,

2015-04-19 12:30:43

I van Straten -Swart

Succes met jullie onderzoek en afstudeeropdracht . Zou het mogelijk zijn ook in Nederland of elders zo'n blauwe zone te ontwikkelen in deze tijd . Een droom , toekomstbeeld of utopie?

2014-01-08 22:24:35

Meer lezen?