Terug naar overzicht

AGZ-studenten werken met zeehondrobot

Paro, zo heet de zeehondrobot van Japanse makelij die is aangeschaft door de Academie voor Gezondheidszorg. Studenten en docenten gaan verschillende projecten uitvoeren met het knuffeldier van rond de 6.000 euro.

‘We willen bij de academie meer aandacht gaan besteden aan de technische ontwikkelingen in de gezondheidszorg’, zegt AGZ-projectleider Vivette van Cooten. ‘Paro is daar een voorbeeld van.’

Dementerende ouderen
De robot wordt bijvoorbeeld gebruikt in verpleeghuizen. ‘Hij is ontwikkeld voor dementerende ouderen. Die komen in een fase waarin ze communicatieve vaardigheden verliezen en steeds minder reageren op prikkels. Op de bewegingen en geluiden van Paro reageert deze groep ouderen echter nog wel.’

‘Het is de bedoeling dat studenten tijdens projecten in een verzorgingstehuis met de robot gaan werken’

De academie is bezig met het oprichten van een GET-lab (Gezondheid en Technologie-lab) voor studenten en medewerkers. In deze ruimte moeten allerlei toepassingen van innovatie in de zorg bij elkaar komen. ‘Maar het is niet zo dat Paro alleen in die ruimte komt te staan. Het is wel echt de bedoeling dat studenten tijdens projecten in een verzorgingstehuis met de robot gaan werken.’

Het GET-lab is niet alleen voorbehouden aan studenten HBO-V, ook studenten Fysiotherapie en Gezondheidszorg Technologie zullen met het lab in aanraking komen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?