Terug naar overzicht

Informatica-studenten bouwen app voor stijladvies aan blinden

AIIAppStijladvies-max

Blinden en slechtzienden via een applicatie voorzien van stijl- en kleurenadvies. Derdejaarsstudenten Informatica uit Den Bosch werkten hier in twee groepen een half jaar aan. ‘De kleurenscanner inbouwen was heel moeilijk.’

Opdrachtgever Bartiméus, een organisatie die ondersteuning biedt aan visueel beperkten, organiseert met enige regelmaat ‘pep-dagen’. Dan krijgen blinden en slechtzienden een persoonlijk stijlpaspoort aangemeten. Wat draag je bij jouw lichaamsbouw? En welke kleuren staan je goed?

De Bossche Informatica-studenten hebben de functionaliteiten stijladvies en een kleurenscanner in een applicatie voor iOS en Android gebouwd. Zo kunnen visueel beperkten zelf kleren scannen om te zien of de kleur in hun stijlprofiel past. Student Corina Nibbering: ‘De kleurenscanner scant de dominante kleur van een bepaald kledingstuk en een voice-over vertelt je dan of dit bij je past.’

Inzoomen
Het bouwen van de app was een behoorlijke uitdaging voor de derdejaarsstudenten. ‘Het was technisch heel moeilijk, vooral de kleurenscanner’, aldus student Luc Mulder: ‘Hetzelfde kledingstuk ziet er in natuurlijk licht heel anders uit dan onder een tl-lamp. Terwijl het toch echt dezelfde stof is.’

Ook de toegankelijkheid van de app was lastig. Corina: ‘Wij maakten gebruik van een voice-over maar toen we de app lieten testen door de doelgroep bleek dat veel mensen extreem inzoomen. Daar hadden we niet bij stilgestaan.’

Turquoise
Voordat de studenten begonnen aan de opdracht, brachten ze een bezoek aan Bartiméus in Zeist. Luc: ‘In een donkere kamer hebben we daar ervaren hoe het is om niets te zien. Best wel heel lastig.’ Ook kregen de studenten zelf een kleurenles.

Medestudent Lieke Heijne vult aan: ‘De jongens wisten niet zo goed wat er bedoeld werd met kleuren als camel of turquoise. Maar ook ik vond het soms lastig. Er zijn zes kleuren rood met de gekste kleurennamen.’ Ondanks dat zijn de studenten blij met het resultaat. Luc: ‘Eerst dacht ik: hoe gaan we dit doen? Maar de opdracht heeft toch wel heel leuk uitgepakt.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?