Terug naar overzicht

Bonden verlaten overleg over positie student

De werkgroep over de rechtspositie van de student is niet meer. Meningsverschillen over onder meer de komst van een ombudsman op elke instelling hebben er toe geleid dat de studentenbonden uit het overleg zijn gestapt.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) waren tot 2 maart met de HBO-raad, de vereniging van universiteiten (VSNU) en het ministerie van Onderwijs in discussie over de rechtspositie van de student.
Maar sinds vorige week vrijdag doen de bonden niet meer mee.
Zij vinden dat studenten te weinig worden beschermd tegen de macht van de hogescholen en universiteiten. ‘En dan moet je op een gegeven moment de vraag stellen of onderhandelen nog wel zin heeft’, vindt Maudy Keulemans (ISO). ‘Wij hebben er geen belang bij om het met de VSNU en de HBO-raad op een akkoordje te gooien.’
Volgens Keulemans heeft het er geen moment op geleken dat de bonden en de instellingen het eens zouden worden. ‘De hogescholen en universiteiten vinden het wel goed zo. Zij vinden dat zij al voldoende rekening houden met studentenrechten.’
Het landelijk regelen van een ombudsman zou dus niet nodig zijn. ‘En dat is gewoon onzin. Een universiteit of hogeschool kiest als het er op aankomt altijd voor zichzelf en niet voor de student’, zegt Fransien van ter Beek (LSVb). ‘Maar volgens de instellingen zijn conflictsituaties zo incidenteel dat het beleid er niet op moet worden afgestemd.’
De LSVb en het ISO hebben hun pijlen nu gericht op de Tweede Kamer. In april beginnen ze aan hun lobby. ‘Het ministerie komt eerst nog met een voorstel. Tot die tijd laten we het liggen’, aldus Keulemans.
Ook Duco Adema van de HBO-raad kijkt uit naar het voorstel van Minister Hermans. Tot die tijd weigert hij commentaar te geven. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?