Terug naar overzicht

Hermans ergert kamer met opmerking over topcollegegelden

Onderwijsminister Hermans had het kunnen weten: wie pal na een debat zijn eigen wet onderuitschopt, krijgt heibel met de Kamer. De bewindsman kon het niet laten om Trouw voor te houden dat topcollegegelden wat hem betreft weer bespreekbaar worden zodra er verkiezingen zijn geweest.
Het debat waarin Hermans de hervormingen in het hoger onderwijs door de Kamer loodste was nog niet afgehamerd of de minister liet in de pers een afwijkend geluid horen. Hij beloofde weliswaar naar de Kamer te luisteren en het collegegeld met rust te laten, maar voegde eraan toe dat zijn eigen politieke agenda er anders uit ziet: als rechtgeaarde VVD’er is Hermans nog altijd een warm pleitbezorger voor topcollegegelden voor topmasters.
Dat ‘collegegelddifferentiatie’ één van de peilers is waarop Hermans zijn welbekende hoogvlakte met toppen wil bouwen, dat had de minister al zo vaak gezegd. Dus waarom zou hij iets anders beweren als een journalist ernaar vraagt? Een journalist die bovendien een onaf rapport in handen heeft dat de mogelijkheden van topcollegegelden verkent?
Hermans zag evenwel een klein puntje over het hoofd: hij is nog altijd minister van onderwijs. En dus vindt de Kamer het niet leuk als hij in de aanloop naar de verkiezingen alvast liberale retoriek begint te spuien. SP’er Harry van Bommel wilde naar aanleiding van Hermans’ opmerkingen het hele debat heropenen. Tot zijn teleurstelling deelde de rest van de Tweede Kamer zijn fanatisme niet. Nadat Hermans beloofde een nog niet afgeronde verkenning over de toekomst van de masters naar de Kamer te sturen, hielden de meeste fracties het bij wat gemopper. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?