Terug naar overzicht

Student Roks in levendig debat verwikkeld met Fortuyn vlak voor moord

VVD’er Bernd Roks, anderhalf jaar geleden afgestudeerd aan de opleiding CMV van de Hogeschool Brabant, en nu student aan de KUB, was door het debat ‘eigenlijk overgehaald om op hem te stemmen’. Pim Fortuyns laatste verkiezingsbijeenkomst vond gisterenmiddag plaats in Hotel Brabant in Breda. Enkele uren later hoorde Roks het nieuws van de moord.
De happening met Fortuyn was georganiseerd door de plaatselijke krant BN/DeStem in een serie openbare debatten met lijstrekkers. Bernd, voormalig lid van de Centrale Medezeggenschapsraad van de Hogeschool Brabant, en meer dan gemiddeld geïnteresseerd in politiek, zou ze allemaal bijwonen. Ook gisteren was hij aanwezig in een extra grote zaal in Hotel Brabant, waar hem het verschil van optreden tussen Fortuyn en de andere politici onmiddellijk opviel. ‘Zo’n Melkert of zo’n De Graaff, vreselijk saai. Maar op deze bijeenkomst was het heel anders. Toen Fortuyn binnenkwam gingen de mensen massaal staan. Hij was heel sympathiek en verfrissend. Zijn ogen sprankelden. Hij glimlachte.’
Bernd Roks, zat helemaal vooraan en stelde hem tijdens en na het debat verschillende vragen. ‘Hij kwam daarbij anders over dan ik had gedacht. Helemaal niet populistisch. Weinig one-liners ook. Hij nam eerlijk onpopulaire standpunten in.’
Pim Fortuyn zou tot twee uur blijven, maar het liep uit tot kwart voor drie. ‘Hij nam alle tijd bij het signeren van zijn boek. Hij stond me ook na het signeren rustig te woord. Het was een heel prettig gesprek. Bij het wegrijden stapte hij nog uit de auto om mensen op het grasveld de hand te schudden. Toen reed hij naar Hilversum voor het radioprogramma op 3. Daarna werd hij doodgeschoten.’
Wat Roks ook opviel waren de soms ‘helemaal niet rechtse’ ideeën die Pim Fortuyn vertolkte. Op een vraag van Bernd over de verloedering van Breda, en wat er gedaan zou moeten worden met draaideurcriminelen luidde het antwoord: ‘Alleen erop losmeppen helpt niet. Het accent moet steeds op de opvoeding liggen. Ik vind dat je jonge mensen niet het leven in kunt sturen, zonder toekomst. Ze mogen best hard aangepakt worden, maar ze moeten ook worden opgevoed. In kampen bijvoorbeeld, waar ze een vak leren. Als je mensen negatief behandelt, krijg je dat ook terug.’
Over studiefinanciering strooide Professor Pim ook niet met ‘makkelijke populaire uitspraken’, stelt Roks vast. De situatie van studenten vormt niet het grootste mankement in Nederland, en die groep moet momenteel geen prioriteit krijgen, had hij op Bernds vraag daarover geantwoord.
Bernd Roks is ‘in zekere zin blij’ dat hij bij die laatste verkiezingsbijeenkomst van Fortuyn is geweest. ‘Als ik hem niet had gezien, zou ik een heel ander beeld van hem hebben overgehouden dan nu.’ Wat hij nu gaat stemmen? ‘Ik weet het niet meer.’ (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?