Terug naar overzicht

“’Hogescholen houden bedrijfsleven buiten de deur'”

Hogescholen zien bij de ontwikkeling van kenniskringen geen rol weggelegd voor het bedrijfsleven. Dat stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW naar aanleiding van een enquête onder haar leden.
De belangstelling van het bedrijfsleven voor de hbo-lectoraten is groot, zo blijkt uit de peiling. Bijna honderd kleine tot middelgrote ondernemingen hebben informatie opgevraagd over gemiddeld twee tot drie lectoraten. Vooral bedrijfskundige en technische richtingen zijn in trek.
De lectoren worden aangesteld om toegepast onderzoek te doen, onderwijs te ontwikkelen en te verzorgen. De ‘hbo-hoogleraren’ zijn volgens onderwijsminister Hermans ‘van cruciaal belang’
bij de ontwikkeling van Europa tot de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld, zoals in maart 2000 werd afgesproken op de Europese kennistop in Lissabon.
Een belangrijke rol bij de lectoraten is weggelegd voor de zogeheten kenniskring, met daarin ook docenten en deskundigen van buiten de instelling. In de praktijk nemen hogescholen in de kenniskring alleen eigen docenten op. Het bedrijfsleven wordt veelal buiten de deur gehouden. Dat is ‘een gemiste kans’, vindt VNO- NCW.
Voor veel bedrijven was de peiling van VNO-NCW zelfs de eerste kennismaking met het fenomeen ‘lectoraat’, zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie. ‘Hogescholen mogen
er best wat actiever mee aan de weg timmeren’. Bij de HBO-raad, de koepel van hogescholen, was niemand voor commentaar bereikbaar. (PH/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?