Terug naar overzicht

“BE’ers zien praktijk in nieuwe module”

In een nieuwe module leren tweedejaarsstudenten Bedrijfseconomie (BE) hoe zij een tekst met procesbeschrijvingen kunnen overzetten naar een overzichtelijk schema op de computer. Uit een evaluatie onder de studenten blijkt dat het nieuwe onderwijsblok goed aansluit op de praktijk.
De studenten volgden de nieuwe module VAO-Protos (Vastleggingstechniek Administratieve Organisatie-Protos) in april vorig jaar. Bij de evaluatie werden alle onderdelen met een voldoende beoordeeld.Het eindoordeel van de module in het geheel was een 3,69 (Studenten konden de module waarderen met cijfers van 1 tot en met 5). Ook de resultaten liegen er niet om: van de 101 studenten haalden er 99 de module.
Bij VAO-Protos leren de studenten de basisbeginselen van de Administratieve Organisatie (AO) vastleggingstechnieken. Ze maken daarbij gebruik van het softwareprogramma Protos. In dit programma kunnen bedrijfsprocessen eenvoudig in schema worden weergegeven. Waar eerst dikke handboeken nodig waren, is nu met één druk op de knop duidelijk wie er verantwoordelijk is voor welke taken in de bedrijfsprocessen. Hierdoor wordt snel duidelijk of bepaalde taken bij de verkeerde persoon zijn neergelegd.
Ook kan het systeem makkelijk op internet worden gezet. BE-docente Yvonne van de Voort noemt de lessen een ‘knoppencursus’. ‘Pas als studenten cases voor het bedrijf Masterfoods aan het maken zijn, snappen ze waarom ze moeten moeten leren werken met Protos. Dan zien ze wat ze ermee kunnen doen. Ze krijgen inzicht in de bedrijfsprocessen, ze kunnen deze analyseren en uiteindelijk moeten ze met voorstellen komen om sommige processen beter te laten verlopen.’
Voorheen werd er tijdens de lessen gebruik gemaakt van het softwareprogramma SDW (System Development Workbench). Dit programma wordt echter niet meer verder ontwikkeld en verdwijnt in de toekomst. ‘Vandaar dat we nu Protos gebruiken. We hebben hiervoor gekozen, omdat het zo gebruiksvriendelijk is’, vertelt Van de Voort. ‘Het is belangrijk dat studenten het programma gezien hebben, ermee kunnen werken en het kunnen beoordelen, maar het is niet onze taak om Protosspecialisten af te leveren.’
De Academie voor Financieel Management (AFM) sloot in november 2001 een contract af met het bedrijf Pallas-Athena BV, de leverancier van Protos. Hierdoor mag de AFM gratis gebruik maken van het programma. ‘Het bedrijf geeft zelf trainingen in Protos, wij mogen van hun studiemateriaal gebruik maken’, legt Van de Voort uit. Studenten kunnen cd-roms kopen, waardoor ze ook thuis met Protos aan de slag kunnen.
Het enige dat aan de module ontbrak, was dat studenten de processen nog niet konden modelleren. ‘Het is voor hen nog niet goed duidelijk geworden welke soorten processen er zijn. Tegen dat probleem zijn ze aangelopen, maar het oplossen ervan lukte nog niet. Daar moet meer aandacht aan worden besteed’, vindt Van de Voort. (KvdL)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?