Terug naar overzicht

Hamming: ‘Twee buitenlandse studenten op één kamer’

Buitenlandse studenten kunnen best met zijn tweeën op één kamer. Dat vindt wethouder Hamming van de gemeente Tilburg. Het zou een tijdelijke oplossing voor de hoge woningnood zijn.

Het European Students Network Tilburg (ESN Tilburg) opperde het idee op een congres over de woningnood van het Tilburgse Studium Generale. Wethouder Hamming vond het goed, maar benadrukte dat de juiste randvoorwaarden aanwezig moeten zijn. Je kunt niet twaalf man op een fornuis met vier pitjes laten koken en één toilet is in zo’n geval ook wat karig.
In veel landen, zoals Spanje, Oostenrijk en de Verenigde Staten, is het gebruikelijk om twee studenten op een kamer te zetten. ‘De studenten zijn het dus al gewend’, meent Caroline Liem van ESN Tilburg. ‘Er zijn nu tweehonderd buitenlandse studenten in Tilburg. We zouden hiermee honderd kamers kunnen vrijmaken.’
Aan het debat was een wedstrijd voor de beste tijdelijke oplossing verbonden. ESN heeft gewonnen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) kan met het idee van ESN leven, zolang het een tijdelijke oplossing is. De vakbond heeft een tweetal andere, structurele oplossingen voor het tekort: geen strafkortingen op de huursubsidies van hospita’s en bovendien huursubsidie voor kamerbewoners. Voorzitter Noortje van der Meij: ‘Wie een student in huis wil nemen, is zijn opbrengst grotendeels kwijt aan de strafkorting op de huursubsidie. Dat kan natuurlijk niet. En als een student een kamer huurt, krijgt hij geen huursubsidie, maar als hij een studio huurt wel. Efficiënt huren wordt zo bestraft.’

Tweedekamerlid Ineke van Gent van Groen Links heeft een initiatiefwet ingediend waarin precies die twee voorstellen staan. Die wordt donderdag besproken tijdens een algemeen overleg over de woningnood onder studenten. (BB-HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?