Terug naar overzicht

Mag Nijs terug op hoger onderwijs?

Is een regeerperiode van liefst 87 dagen voldoende om staatssecretaris Anette Nijs op eerlijke wijze te beoordelen? Ideeën had de bewindsvrouw genoeg, tijd om die uit te werken niet. Moet de liberaal daar alsnog de kans voor krijgen? We vroegen het een aantal bestuurders.

Voorzitter Ed d’Hondt van de VSNU: ‘Nijs maakte indruk met haar enthousiasme en gedrevenheid. Ik kon echter nog weinig samenhang ontdekken. Bij deze staatssecretaris heb ik de indruk dat ze nog niet inziet welke consequenties haar ideeën hebben op het veld. Daar heeft iedereen tijd voor nodig en die heeft ze niet gekregen.’
Zijn collega Frans Leijnse van de HBO-raad vindt het moeilijk om iemand te beoordelen die in feite nog moest beginnen met haar beleid. ‘Ze stond onbevangen tegenover de bekostiging van masters. Nijs leek bereid de hbo-master net zo’n kans te geven voor bekostiging als de wo-variant. Ik hoopte dat ze dat vast zou houden.’
Noortje van de Meij, voorzitter van de LSVb is een stuk kritischer. ‘Met dit beleid van bezuinigen en privatiseren hoeft ze van mij niet terug te komen, hoewel ik haar als persoon erg aardig vind.’
Ook Wim Kardux van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht is kritisch, maar wil geen uitspraak doen over een mogelijke terugkeer. ‘Ik heb de afgelopen maanden veel onverstandige nieuwe initiatieven gezien. In die 87 dagen heeft ze wel veel uitspraken gedaan en vele malen een beroep gedaan op de universiteiten gedaan. Dat zegt wel iets, denk ik.’
Linda van Beek voorzitter van het ISO heeft in principe geen problemen met een terugkeer van de staatssecretaris, al stelt ze één voorwaarde. ‘Ze moet nog eens goed nadenken over de functie die het hoger onderwijs in de samenleving heeft.’ (PH,TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?