Terug naar overzicht

Volgens Heertje moest het wel fout gaan met Leijnse als informateur

Met vooruitziende blik wist de econoom Arnold Heertje afgelopen woensdag al waarom de formatie wel op de klippen móest lopen. Reden: de persoon van informateur Frans Leijnse, in het dagelijks leven voorzitter van de HBO-raad. ‘Natuurlijk gaat het fout met iemand die betrokken is bij fraude in het hoger onderwijs.’
Heertje maakte zijn gepeperde opmerking tijdens een ‘banenontbijt’ in schouwburg De Maagd in Bergen op Zoom. De initiatiefnemers van het evenement, de Sociaal Economische Samenwerking (SES) en het Regionaal Plastform Arbeidsmarktbeleid (RPA), luidden er de noodklok over de groeiende werkloosheid in West-Brabant. Eind dit jaar zullen er naar verwachting minimaal 23.000 werklozen zijn, 17 procent meer dan in 2002. Maar als de huidige trend doorzet, komt dat aantal volgens de SES nog veel hoger uit.
De afwezigheid van een krachtdadige regering werd algemeen als een extra probleem onderkend. De opmerking van Heertje over de ‘hbo-fraude’ en de rol van Leijnse bij de formatieperikelen viel verkeerd bij Harry Koopman. De voorzitter van de Stichting Brabantse Hogescholen repliceerde volgens een verslag van BN/DeStem: ‘Dit is niet grappig.’
Dat had hij goed gezien vond Heertje: ‘Ik bedoel het ook zeer serieus. Slechte regelgeving leidt tot moeizame handhaving. Er is veel bureaucratie, amper communicatie en niemand neemt zijn verantwoordelijkheid.’ (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?