Terug naar overzicht

Kunstacademie onderzoekt terugloop aanmeldingen

Directeur Piet Fioole van de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch heeft geen verklaring voor de terugloop van het aantal aanmeldingen. Voor het komend studiejaar hebben zich 100 studenten gemeld. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er 150.

‘We zijn aan het onderzoeken hoe dit komt’, zegt Fioole. ‘Het zou kunnen zijn dat studenten kiezen voor bepaalde zekerheden in de toekomst. Het kunstonderwijs kan hieronder lijden. Maar het herstelt zich misschien nog best. Voorheen was de aanmeldingstermijn nu al gesloten, tegenwoordig kunnen studenten wat langer nadenken over hun keuze.’
Een eventuele oorzaak als onzekerheid over de nieuwbouw, wijst Fioole van de hand. ‘Ik denk niet dat het er iets mee te maken heeft. Landelijk lopen de aanmeldingen aan de verschillende kunstacademies ook terug. Het blijft speculeren wat hiervan de oorzaak is.’
De kunstacademie gaat via internet proberen studenten te werven. Op de eigen site en op aanverwante kunstwebsites zal reclame worden gemaakt voor de opleidingen. Volgens Fioole is dit de juiste manier. ‘Adverteren in de krant leidt tot niks. We gaan via internet proberen de aantrekkelijkheid van Den Bosch en haar kunstacademie te vergroten.’
De consequentie van minder aanmeldingen is dit jaar nog niet zo groot. ‘Van het uiteindelijke aantal aangemelde studenten wordt ongeveer tweederde toegelaten. Dus er zijn dit jaar minder voltijdstudenten. Maar dit kunnen we compenseren met de duale studies (werken en studeren). Die zitten redelijk vol voor komend jaar. De trend van minder aanmeldingen moet zich in de toekomst alleen niet doorzetten’, zegt Fioole. (EvD)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?