Terug naar overzicht

Schutte: geknoei in hbo ‘aanzienlijk’

In het hbo is op grote schaal gerommeld met de bekostiging. Zo groot zelfs, dat de commissie-Schutte er niet in slaagt om alle listen en trucs voor de gestelde deadline van haar onderzoek boven water te krijgen.
Dat blijkt uit een tussenrapportage van de commissie. Inmiddels zijn pilot-onderzoeken op acht instellingen gedaan. Op basis daarvan neemt de commissie een stevig voorschot op de eindrapportage. De aanwijzingen voor onregelmatigheden en geknoei in de bekostiging zijn ‘gegrond’ en het gaat daarbij om een ‘aanzienlijk bedrag’.

Vanwege zijn reputatie van onkreukbaarheid kreeg voormalig GPV-kamerlid Gert Schutte eerder dit jaar de leiding over het onderzoek naar de ‘hbo-fraude’. Zeker tweeënentwintig hogescholen streken – tot razernij van de Tweede Kamer – voor minimaal 50 miljoen euro aan onrechtmatige overheidssubsidie op. En waarschijnlijk veel meer. Hoeveel meer, dat wil de commissie voor eens en voor altijd helder hebben. ‘De onderste steen moet boven komen.’
Dat het Schutte menens is, blijkt wel uit de claim die hij inmiddels bij staatssecretaris Nijs heeft neergelegd. Hij wil meer geld zien voor zijn onderzoek bij alle 155 instellingen voor BVE, HBO en WO. Niet de 3,3 miljoen euro die staatssecretaris Nijs ervoor uit heeft getrokken, maar een twee- of drievoud van dat bedrag.
Het kost namelijk veel meer tijd om de instellingen te onderzoeken. Bovendien wenst Schutte geen beroep te doen op de accountantsdienst van OCW. Waren het immers niet de accountants in Zoetermeer die volgens de Algemene Rekenkamer hadden zitten slapen? Dat maakt ze niet echt een onafhankelijke partij in het onderzoek naar de affaire. De commissie vindt het dus beter om in hun plaats onafhankelijke financieel controleurs in te huren. (PH/HOP)

www.commissierekenschap.nl

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?