Terug naar overzicht

Sjoemelende hogescholen moeten onderzoek Schutte betalen

Instellingen die hebben gefraudeerd met inschrijvingen van studenten kunnen niet alleen een terugvordering verwachten, maar mogen ook nog eens de rekening van de commissie Schutte met het ministerie van Onderwijs vereffenen.

‘De vervuiler betaalt’, zo zei staatssecretaris Nijs herhaaldelijk tijdens een debat naar aanleiding van de vorige week gepresenteerde tussenrapportage over de ‘hbo-fraude’. Die voegde daar overigens onmiddellijk aan toe dat wanneer de ellende voor negentig procent de verantwoordelijkheid van haar ministerie van Onderwijs is, ze de rekening uiteraard niet op de geplaagde hogescholen zal verhalen.
Over de hoogte van die rekening bestaat overigens nog behoorlijk wat onduidelijkheid. Vorige week werd bekend dat de kosten van het onderzoek fors duurder uit gaan vallen. Volgens Schutte c.s. gaat hun onderzoek tussen de zes en tien miljoen euro kosten. Twee tot drie keer het aanvankelijk geraamde budget.

Ondanks de precaire financiële situatie waarin het rijk verkeert, toonden kamerleden en staatssecretaris zich slechts gematigd bezorgd. ‘Al moet het natuurlijk niet zo zijn dat het straks om twintig miljoen euro gaat’, aldus LPF-woordvoerdster Margot Kraneveldt.
Annette Nijs benadrukte dat dat niet aan de orde is: veel is afhankelijk van een ‘risico-analyse’ die op dit moment op de instellingen in kwestie wordt losgelaten. Op basis daarvan wordt driehonderd of zeshonderd uur onderzoek voorgesteld. Daarna wordt een nieuwe kostenraming gemaakt.

Vanwege zijn reputatie van onkreukbaarheid kreeg voormalig GPV-kamerlid Gert Schutte eerder dit jaar de leiding over het onderzoek naar de ‘hbo-fraude’.
De commissie Schutte liet vorige week weten min of meer af te zien van de diensten van de accountants van OCW. Dit onder meer omdat het ministerie zelf een rol als ‘actor’ heeft in het voortslepende miljoenendrama. Overigens gaf Nijs aan dat de onderzoekers wel gewoon gebruik maken van de bestaande dossiers van OCW en de Algemene Rekenkamer.
Het onafhankelijkheidsstreven van de commissie Schutte wordt door een kamermeerderheid omarmd. D66 greep het zelfs aan om het onderzoek alsnog te omarmen, waarmee de kersverse coalitiepartij voor wat gefronste wenkbrauwen zorgde. Eerder hamerden de Democraten namelijk op een parlementair onderzoek, maar daarvoor was geen meerderheid.(TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?