Terug naar overzicht

Onzekerheid reorganisatie houdt mensen op hun plek

Door de onzekerheid over de komende reorganisatie van de Stichting Brabantse Hogescholen blijft personeel liever op z’n plek zitten. Er is minder animo om intern een andere baan te nemen.
Dat blijkt uit de stagnatie van het aantal inschrijvingen bij het Loopbaan Advies Centrum (LAC), aldus coördinator Marjam van Etten en adviseur Toon de Jong van het LAC. Wel jammer meent Van Etten. ‘Nu is het goede moment om eens iets anders te proberen.’
De eerste jaren na de oprichting in juni 2000 was er veel belangstelling voor het LAC. Hier kunnen medewerkers van de hogescholen Brabant en Den Bosch zich inschrijven als ze hun loopbaan een andere wending willen geven of zich verder willen ontplooien. Het LAC biedt daarbij ondersteuning. Door middel van gesprekken, uitstippelen van een route, beroepstesten, advies over opleidingen, gesprekken met leidinggevenden en dergelijke. Tien tot vijftien procent van de ingeschreven mensen is afgelopen jaren in een andere functie terechtgekomen, in een aantal gevallen buiten de hogeschool.
Er waren in de eerste twee jaren al snel veel inschrijvingen. Als die trend zich had voortgezet, zouden er volgens LAC-adviseur Toon de Jong nu vier- tot vijfhonderd belangstellenden moeten zijn (op een totaal van ruim 1700 medewerkers). Maar sinds het reorganisatieplan ‘Focus op verbetering’ bekend is geworden, zijn volgens De Jong en Van Etten medewerkers minder gemotiveerd iets aan hun loopbaanontwikkeling te doen. ‘Dat is ook wel begrijpelijk’, legt Van Etten uit. ‘Mensen zijn onzeker en willen liever op hun post blijven.’
Toch is de aankomende reorganisatie volgens haar het juiste moment om te kijken of je op een andere afdeling of in een andere functie je talenten beter kunt benutten. ‘Er zijn op het moment veel vacatures van tijdelijke aard, al dan niet in projectgroepen. Medewerkers hoeven niet bang te zijn voor hun rechtspositie. Als je een vaste aanstelling hebt, behoud je die, ook als je tijdelijk drie maanden ergens anders gaat werken.’
‘Employability’ is volgens Van Etten een begrip dat steeds meer voeten aan de grond krijgt. ‘Werkgevers worden zich er steeds meer bewust van dat loopbaanontwikkeling belangrijk is. In sommige bedrijven is het al normaal dat werknemers één tot twee keer per jaar een gesprek hebben met een loopbaanadviseur.’ Niet alleen vanwege een volledige benutting van talent binnen een organisatie, maar ook om vergrijzing van afdelingen tegen te gaan, is mobiliteit volgens de LAC-medewerkers belangrijk.
Om het personeel van de stichting te prikkelen heeft het LAC onlangs twee keer een oproep gedaan, waarin zij ‘talent’oproept zich te melden. Daar is een ‘talentenpoule’ van ongeveer 25 mensen uit voortgekomen, die op verschillende plekken inzetbaar is. (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?