Terug naar overzicht

Lego bouwen via Blackboard

Lego. Wie is er nu niet groot mee geworden? Sommige medewerkers van Avans Hogeschool kunnen het nog steeds niet laten en bouwen er lustig op los, maar dan via Blackboard.
Een groep van e-learning coaches (elco’s), onderwijskundigen en docenten probeert door middel van lego ervaring op te doen met samenwerkend leren via de elektronische leerweg. ‘Samenwerkend leren is een populaire werkvorm aan het worden. Naast face to face samenwerken, onderzoeken wij nu hoe dat via de elektronische leerweg gaat’, zegt elco Hans Maier.
Zes deelnemers zijn momenteel bezig een bouwwerk te maken van legoblokjes via Blackboard. ‘De instructeur heeft een doos lego gekocht en heeft de blokjes over de deelnemers verdeeld’, legt Maier uit. Ieder heeft vijf blokjes gekregen. Via het discussiebord beschrijft iedereen hoe de blokjes eruit zien. Daarbij mag geen gebruik worden gemaakt van foto’s of tekeningen. Aan de hand van die beschrijvingen moeten de deelnemers samen bedenken wat het zou kunnen zijn.
En dat allemaal vanaf een digitale afstand. Geen gemakkelijke opgave. ‘Het doet een groot beroep op het beeldend vermogen. Het gaat er uiteindelijk niet om wat het wordt, maar dat je getraind wordt om dingen uit te leggen.’
De bedoeling van dit pilot-project is dat docenten ervaring op doen met samenwerkend leren. ‘Het is echt e-learning. Nu wordt Blackboard veelvuldig gebruikt om informatie op te zetten. Voor mij is het project geslaagd als docenten gemotiveerd raken om met Blackboard aan de slag te gaan.’ (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?