Terug naar overzicht

Meerderheid jongeren bewust bezig met toekomst

Tweederde van de jongeren tussen de achttien en 35 jaar houdt zich bewust bezig met het maken van toekomstplannen, met name op het gebied van opleiding, carrièreplanning het zoeken naar of wisselen van baan en het verbeteren van de balans tussen vrije tijd en werk.
Dat blijkt uit onderzoek van vakcentrale FNV onder veertienhonderd jongeren. Vooral voor achttien- tot 25-jarigen en voor hoger opgeleiden is de mogelijkheid tot opleiding en ontwikkeling belangrijk. Volgens hen zou iedere werknemer moeten kunnen beschikken over een persoonsgebondenopleidingsbudget.
Door de hoge werkloosheid zijn jongeren minder snel geneigd hun baan op te zeggen als ze ontevreden zijn of problemen hebben op hun werk. De neergaande economie zorgt er ook voor dat mensen onder de dertig jaar minder hoog inzetten bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. Toch zijn ze niet bereid meer uren per week te werken om hun baan veilig te stellen.
Een vast contract en interessant werk waarin je jezelf kunt ontplooien scoren hoog bij jongeren. Zelf je werktijden bepalen en ervaring opdoen in het buitenland is het minst belangrijk. Ook zien veel jongeren zich niet werken tot ze 65 zijn. (SW)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?