Terug naar overzicht

Hoger opgeleiden hebben last van slechte arbeidsmarkt

Het wordt ook voor hoger opgeleiden steeds moeilijker op de arbeidsmarkt. Starters moeten langer wachten op een baan en vaak ook genoegen nemen met werk onder hun opleidingsniveau.  
Het CBS presenteerde deze week dramatische werkloosheidscijfers, waaruit blijkt dat er gemiddeld een half miljoen mensen zonder werk zitten, waaronder veel jongeren. Inmiddels is de krapte op de arbeidsmarkt overal voelbaar. ‘Het is een olievlek’, zegt Frank Cörvers van het Maastrichtse ROA, dat onderzoek doet naar onderwijs en arbeidsmarkt. ‘Eerst wordt het moeilijk voor de kwetsbare beroepsgroepen, gaandeweg krijgt iedereen er last van. Dus ook hoger opgeleiden.’

Het ROA meet de ontwikkelingen niet maandelijks, maar ziet wel trends. ‘Hoger opgeleiden die een wat meer algemene studie volgen, komen bijvoorbeeld moeilijker aan een baan dan mensen die voor een specifiek vak hebben gekozen. Met een harde techniekopleiding kom je sneller aan werk, en ook in de collectieve sector zijn nog wel banen te vinden, al is het ook daar moeilijker geworden.’
Als gevolg van de slechte arbeidsmarkt solliciteren hoger opgeleiden vaker naar banen die verder van hun opleiding af staan, zoeken ze langer, nemen ze vaker genoegen met tijdelijk werk of studeren ze nog even door. ‘Of ze nemen genoegen met een baan onder hun niveau, waar mensen met middelbaar onderwijs dan weer last van hebben’, zegt Cörvers. 

De onderzoeker verwacht nog geen herstel op de arbeidsmarkt, ondanks de (voorzichtige) geluiden dat het met de economie weer iets beter gaat. ‘Dat wordt wel 2005. De arbeidsmarkt hobbelt altijd een half jaar achter het economisch herstel aan. Voor de starters die de komende maanden gaan instromen wordt het nog moeilijk.’ 
Opmerkelijk is in dit verband de oproep van MKB-Nederland. Die zitten met smart op hbo’ers te wachten en pleiten zelfs voor een verkorte tweejarige route. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?