Terug naar overzicht

Tekort hoger opgeleiden schaadt concurrentiepositie Nederland

Het is onwaarschijnlijk dat Nederland een grote bijdrage kan leveren aan de EU-wens om in 2010 de grootste kenniseconomie ter wereld te worden. Zodra de markt aantrekt, ontstaat er een flink tekort aan hoger opgeleiden.

Dat is te lezen in het artikel ‘Winnaars en Verliezers Op de Arbeidsmarkt’ van Andries de Grip en Sander Dijksman van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, dat aan de Universiteit Maastricht is verbonden. Nederland moet in de komende jaren veel in het ‘menselijk kapitaal’ investeren om de huidige positie überhaupt te kunnen handhaven. Dat ligt onder meer aan de uitstroom die de arbeidsmarkt de komende jaren parten gaat spelen: de babyboomers staan immers op het punt af te zwaaien.

De Grip en Dijksman kijken in het artikel niet alleen vooruit, maar onderwerpen ook de tweede helft van de jaren negentig aan een grondige analyse. Daaruit blijkt dat het opleidingsniveau van de beroepsbevolking veel minder steeg dan in de periode 1980-1995. Vooral in de beroepsgroepen waar werkgevers om mensen zaten te springen, stagneerde het opleidingsniveau. In de zorg daalde dat niveau zelfs.

In het algemeen is de arbeidsmarkt steeds meer verschoven naar kantoorberoepen. In de jaren negentig is het aantal boekhouders en secretaresses bijvoorbeeld sterk toegenomen, terwijl het aantal banen in de agrarische sector en de industrie steeds minder wordt. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?