Terug naar overzicht

Hbo-bachelors kunnen toch wo-master volgen

Hbo-bachelors kunnen bij nader inzien toch rekenen op bekostiging, wanneer ze een universitaire masterstudie gaan volgen. Oud-staatssecretaris Nijs wilde die bekostiging afschaffen, maar haar opvolger Rutte heeft daar in de miljoenennota een stokje voor gestoken. 

‘Ik ben verheugd dat ze naar ons geluisterd hebben’, reageert Taede Sminia, rector van de Vrije Universiteit. ‘Hierdoor krijgt onze samenwerking met de Hogeschool Windesheim een goed steuntje in de rug. Het hoger-onderwijsstelsel zal nog meer variatie krijgen.’
De voorgenomen afschaffing van de bekostiging dreigde enorme gevolgen te hebben. Hbo-afgestudeerden zouden hoge collegegelden moeten betalen als ze wilden doorstuderen. De samenwerking tussen de hogescholen en universiteiten zou hierdoor onrendabel kunnen worden, omdat veel studenten zouden terugdeinzen voor de hoge collegegelden. Nu is dat gevaar van de baan. 
‘Ik ben ongelooflijk blij’, zegt ook collegevoorzitter Geri Bonhof van de Hogeschool van Utrecht. ‘De plannen die er lagen waren onrechtvaardig. Nu loont het voor de hbo-student werkelijk de moeite om een pre-masterprogramma te volgen, zoals wij dit aanbieden met de Universiteit Utrecht.’
Norbert Verbraak, bestuursvoorzitter van de Fontys Hogescholen blijft fel tegenstander van het kabinetsbeleid, maar vindt het een goede zaak dat met deze maatregel de discriminatie tussen havo- en vwo-scholieren is opgeheven. De hbo-student kan een jaar langer studeren in de bachelorfase, maar had ook een jaar korter op de middelbare school. 

Een mogelijk addertje onder het gras is het macrobudget van het hoger onderwijs. ‘Als de totale som geld voor het hoger onderwijs gelijk blijft, terwijl tegelijkertijd meer studenten een masterdiploma gaan halen, dan wordt het geld per student lager’, vermoedt Bonhof. Maar hoe alle maatregelen precies zullen uitwerken, is nog niet uitgerekend. 

De eerste kritische geluiden zijn ook te horen: ‘Het is een volstrekte illusie om te denken dat een hbo-bachelor en een wo-bachelor vergelijkbare kwalificaties zijn’, zegt collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth van de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Het is voor een hbo-bachelor dan ook volstrekt onmogelijk – de hele goede daargelaten – om in een jaar zijn wo-master te halen zoals Rutte schijnt te willen. Het is ook niet voor niets dat hbo’ers in het oude stelsel ergens aan het einde van het tweede jaar instroomden. Zij hadden er dus altijd al zo’n twee jaar voor nodig.’

De universiteitenvereniging VSNU reageert laconiek. ‘Wij hebben de dreiging niet echt gevoeld, want het voorstel van Nijs zou nooit door de Tweede Kamer zijn gekomen’, stelt een woordvoerder. 
Frans Leijnse, voorzitter van de HBO-raad, was vorige week nog blij met de toezegging dat alleen de snelle hbo-studenten verder mochten studeren. Hij was niet voor commentaar bereikbaar.  
De exacte details over de leerrechten presenteert Rutte in oktober. Hoeveel vertraging de hbo-bachelor die een master wil volgen in zijn studie mag oplopen, is op dit moment nog onbekend.  (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?