Terug naar overzicht

Werkloosheid leraren en onderwijzers sterk gestegen

De werkloosheid in het onderwijs is het afgelopen jaar met 63 procent toegenomen, terwijl de gemiddelde werkloosheid met 34 procent opliep.
Voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond AOb maakte dit woensdag bekend in een toespraak bij de opening van het nieuwe schooljaar. Hij schrijft de sterke stijging van de werkloosheid vooral toe aan bezuinigingen, zoals op het gemeentelijk achterstandenbeleid. Hij hekelt de brief van minister Van der Hoeven om in het basisonderwijs structureel drie procent van het aantal banen te verminderen, en in het voortgezet onderwijs ongeveer twee procent. Hij ging niet in op mogelijke andere oorzaken van de toegenomen werkloosheid, zoals de toename van het aantal afgestudeerden en het grote aanbod van zij-instromers.

Volgens de AOb zijn de berekeningen nog aan de voorzichtige kant, omdat werkloze starters zonder werkervaring direct in de bijstand komen. Zij krijgen niet eens de kans om als werkloos onderwijspersoneel te worden geregistreerd.

De bond waarschuwt dat invallers in het onderwijs na een tijdelijke baan niet snel meer in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Daardoor zouden afgestudeerden aan een lerarenopleiding of de PABO eerder kiezen voor een andere carrière. Gelet op het – nog altijd – voorspelde tekort aan leraren als de babyboomgeneratie met pensioen gaat, zou dat onwenselijk zijn. Dresscher stelt daarom voor invalpools op te zetten, waarbij invalkrachten een vast contract krijgen als invaller op verschillende scholen. (OvB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?