Terug naar overzicht

Hbo-instroom 6,3 procent hoger, Avans verliest 2,0 procent

In 2004 heeft Avans Hogeschool 2,0 procent minder eerstejaars ingeschreven dan vorig jaar, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Informatie Beheer Groep. Dat betekent een fors verlies van marktaandeel, omdat het hbo als geheel 6,3 procent meer instroom noteert.
Ook de instroom bij Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch blijft met een geringe toename van 1,1 procent achter bij de landelijke groeicijfers. Dat is een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen jaren, toen de Hogeschool ‘s-Hertogenbosch telkens meer dan gemiddeld groeide.
Avans Hogeschool Breda en Tilburg, de voormalige Hogeschool Brabant, krimpt al enkele jaren, en gaat daar nu met een achteruitgang van nog eens 4,3 procent mee door.

De cijfers van de IBG geven een indicatie van de uiteindelijke verdeling van eerstejaars over de verschillende opleidingen. Sommige studenten melden zich direct bij de instelling aan en andere komen niet opdagen, maar de IBG-cijfers geven de tendens toch duidelijk weer. 
Voor de hogescholen is het aantal ingeschreven eerstejaars op 1 oktober een cruciaal meetpunt voor hun bekostiging. Voor 1 december moeten ze het definitieve aantal doorgeven aan de IBG. Op grond van die inschrijvingen krijgen ze per student een zak geld van de overheid. 

De grote spelers in het hoger onderwijs winnen enkele honderden studenten. Van de instellingen met meer dat tweeduizend inschrijvingen verliezen behalve Avans alleen InHolland (min 4,5 procent) en de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk (min 0,7 procent). De meeste reuzen staan aan de goede kant van de kassa: Fontys Hogeschool wint (11,6 procent), evenals de Hogeschool van Utrecht (11,3 procent), de Hogeschool van Amsterdam (13,1 procent) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (15,9 procent). 
Ook onder de kleine hogescholen vallen een paar winnaars te vinden. De Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten wint 34,4 procent aan inschrijvingen. De Hogeschool voor Muziek en Dans te Rotterdam is de absolute groeikampioen: die verwelkomt dit jaar maar liefst 43,1 procent meer studenten. 
Maar over het algemeen krimpen de kleintjes. De Gerrit Rietveldacademie en de Hogeschool Helicon raken bijvoorbeeld ongeveer een vijfde aan vooraanmeldingen kwijt. 

Onder de grote studies is vooral sociaal-pedagogische hulpverlening populair. De vooraanmeldingen stijgen bij die opleiding met meer dan een vijfde. Maar ook maatschappelijk werk en dienstverlening doet het met een kwart meer instroom extreem goed. HBO-rechten is de nieuwe hype van dit moment: 2068 studenten hebben zich daarvoor opgegeven. Dat is landelijk een stijging van 46 procent. 
De nieuwe studenten kiezen vooral voor stabiele studies, zoals de leraaropleidingen Duits, gym en scheikunde. Andere stijgers zijn vastgoed & makelaardij en integrale veiligheid: die groeien met een paar honderd studenten tot veertig procent boven de hoeveelheid vooraanmeldingen vorig jaar. 
Verliezers zijn de voormalige modestudies in de economische hoek en studies met onduidelijke namen. Management, economie & recht verliest meer dan een tiende van de vooraanmeldingen. Personeel en arbeid verliest zelfs 13 procent. Bij de creatieve therapie blijft de daling steken op 18 procent.  (BB/HOP, FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?