Terug naar overzicht

Kunststudenten weten weinig over minors

Studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St.Joost weten nauwelijks wat de ‘minors’ inhouden, terwijl ze voor de kerstvakantie moeten kiezen welke minor ze willen gaan doen.

‘Docenten weten het vaak ook niet’, merkte student-lid Ayalies Korenberg op tijdens de vergadering van de academieraad, gisteren in Breda. Een minor is een soort uitgebreid keuzevak, bij de kunstacademie buiten het eigen vakgebied.
Adjunct-directeur Paul Jansma meldde dat op 6 december de ‘minorcatalogus’ uitkomt. ‘De gids heeft vertraging opgelopen omdat docenten hun teksten later hebben ingeleverd dan de bedoeling was.’ Docentlid René Bosma begrijpt eventuele terughoudendheid van de studiebegeleiders, die aan het begin van het schooljaar uitleg hadden moeten geven over de minors. ‘De minors zijn in korte tijd vormgegeven en in september was nog niet bij iedereen duidelijk hoe ze eruit zouden gaan zien.’

‘Waarom is zo’n minor eigenlijk verplicht? Moet dat van de overheid of zo?’, vroeg Korenberg zich af. Jansma: ‘Nee, dat komt van onszelf. Het is in overleg met de docenten zo besloten.’ Docentlid Wim Ewals: ‘In de beroepspraktijk zijn de verschillende vakgebieden ook niet meer zo duidelijk gescheiden.’
Een ander student-lid vroeg hoe zo’n minor er dan gaat uitzien. ‘Is het een langlopend traject of een workshop?’ Bosma: ‘Er gaat projectmatig gewerkt worden, met veel onderzoeksmogelijkheden. Je mag erop vertrouwen dat de docenten er voor zijn gegaan en de minors goed hebben ingevuld.’

Om de communicatie met studenten te verbeteren, gaat de school een uitgebreider intranet opzetten, meldde Jansma tijdens de vergadering. ‘Daar moet meer actueel nieuws op komen. En er moeten eigen pagina’s komen voor de verschillende studierichtingen.’ (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?