Terug naar overzicht

Onderwijs levert toch in 

Hogescholen krijgen in de komende jaren per student tien procent minder te besteden. Ook universiteiten zitten krapper dan voorheen. Het hoger onderwijs gaat er dus toch financieel op achteruit, ondanks het voornemen van het kabinet om meer te investeren.  
Dat blijkt uit het rapport Per saldo van het Sectorbestuur Onderwijsmarkt (SBO). Daarin rekent het SBO de onderwijsbegroting door. Het SBO let daarbij op prijsstijgingen, inflatie en loonsverhogingen. 

Per student gaat er volgens de aanvankelijke OCW-begroting in het hbo 5,7 procent af. Aan de universiteit is dat 3,6 procent. Maar wie de inflatie en andere factoren meerekent, stuit op veel sterkere dalingen. In het hbo gaat het om een daling van 9,9 procent. De universiteiten moeten rondkomen met 7,9 procent per student minder. 
Volgens de onderzoekers daalt de ‘koopkracht’ van het hoger beroepsonderwijs met ongeveer 31,2 miljoen euro verspreid over de jaren tot 2008. Dat is verrassend, omdat er in absolute getallen juist 45,5 miljoen bijkomt. In het wetenschappelijk onderwijs dalen de middelen met 53,4 miljoen euro, terwijl er in absolute getallen juist 90,2 miljoen euro extra beschikbaar is. 
Ook de ‘motie Verhagen’, waarin onder andere de collegegeldverhoging ongedaan is gemaakt, brengt weinig verandering in de uitgaven per student. Onderzoeker Wim Groot van de Universiteit Maastricht: ‘Wat de student meer ging betalen, zou de overheid minder uitgeven. Voor het beschikbare geld per student maakt dat dus niet uit.’

De HBO-raad en de universiteitenvereniging VSNU reageren verheugd op het rapport. ‘Vorig jaar hebben we zelf ook zo’n grafiekje laten zien’, zegt Jan-Willem Vos van de HBO-raad. 

Staatssecretaris Rutte van onderwijs erkent nu dat de rijksbijdrage per student daalt, ‘maar dat komt ook doordat studenten te lang over hun studie doen’, aldus een woordvoerder. ‘Of je hetzelfde budget over zeven of over vijf jaar uitsmeert, scheelt nogal.’
Rutte heeft daarom plannen om studenten sneller te laten studeren. Hij wil collegegeldverhoging voor studenten die te veel uitlopen. Bovendien komen er ruimere leenmogelijkheden om tijdrovende bijbaantjes overbodig te maken.  (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?