Terug naar overzicht

Google zet grote bibliotheken online 

De zoekmachine Google wil de boeken en tijdschriften van enkele grote bibliotheken digitaal beschikbaar maken. Het gaat onder meer om de collecties van Oxford, Harvard, Michigan, Stanford en de New York Public Library. 

De afspraken met de bibliotheken verschillen onderling, aldus de New York Times, die het nieuws naar buiten bracht. Stanford en Michigan staan straks geheel op het web, maar van Harvard komen slechts veertigduizend titels beschikbaar. En de New York Public Library wil vooral kwetsbare stukken digitaliseren om zo verdere beschadiging te voorkomen. 
Als alle pagina’s zijn ingelezen, kunnen internetgebruikers de inhoud van oude boeken gratis doorzoeken. Op die publicaties rust geen copyright meer. Van de nieuwere boeken komen samenvattingen beschikbaar. De New York Times schat dat er een bedrag van vijftien miljoen dollar met de overeenkomst is gemoeid: ongeveer tien dollar per boek. 
Google heeft niet het exclusieve recht op de teksten. Andere zoekmachines als Yahoo en Amazon zouden in de wedloop mee kunnen rennen. Ook zij kunnen de teksten gaan aanbieden. 

Kort geleden lanceerde Google de wetenschappelijke zoekroutine scholar.google.com. Daarin kunnen academici veel wetenschappelijke artikelen uit online-tijdschriften doorzoeken. 

‘Digitaliseren kost heel veel geld’, zegt Gerard van Trier, directie-secretaris van de Koninklijke Bibliotheek. ‘Ik vraag me af hoe rendabel het is. Het nut voor de gebruiker is natuurlijk groot. Wij hebben een soortgelijk project: het geheugen van Nederland. We zetten interessante teksten en beelden van collecties uit het hele land online. Daar krijgen we geld voor van OCW.’  (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?