Terug naar overzicht

Hoogopgeleide starter moet tijdelijk op een houtje bijten

Intermediair presenteert deze week zorgwekkende cijfers over de arbeidsmarkt van hoogopgeleide starters. Veertien procent van 20.000 ondervraagde hbo’ers en academici zit na bijna een jaar nog altijd zonder werk. Lang hoeft dat niet te duren. De Raad voor Werk en Inkomen ziet op korte termijn een gebrek aan hoger opgeleiden ontstaan.
Volgens Intermediair is het op dit moment zeer moeilijk om een baan op niveau te vinden. Een werkloosheidspercentage van veertien procent is ongekend voor hoger opgeleiden. En starters die wel aan de bak komen, moeten het vaak doen met functies waarvoor ze overgekwalificeerd zijn. Ook het salaris van de beginnende hoger opgeleide nam af: hbo’ers in hun eerste arbeidsjaar verdienden gemiddeld 23.795 euro. Dat is 2,6 procent minder dan de lichting die vorig jaar werd onderzocht. Academici pakten met een gemiddeld salaris van 27.430 euro 1,3 procent minder salaris dan hun voorgangers.

Lang zal de malaise niet duren als we de Raad voor Werk en Inkomen mogen geloven. Die voorziet juist een grote schaarste aan hoogopgeleiden. In 2006 begint de grote uitstroom van de babyboomers, die op veel plaatsen in de arbeidsmarkt flinke gaten zal slaan. Met name in de zorg, het onderwijs en de chemie zullen personeelstekorten ontstaan. Volgens de Raad wordt het daarom zaak de half miljoen thuiszittende hbo’ers en academici tot werken te verleiden. Een meting van het adviesorgaan van het ministerie van Sociale Zaken zou uitwijzen dat 130.000 mensen uit die groep wel voor een baan te porren zijn. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?