Terug naar overzicht

Duitsland voert collegegeld in 

Duitse deelstaten mogen zelf weten of ze hun studenten collegegeld laten betalen. De rood-groene bondsregering kan dit niet langer verbieden. 
Dat heeft het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe [26 januari] bepaald. Zoals vastgelegd in de grondwet is onderwijs in Duitsland een zaak waarover de deelstaten zelf beslissen. Weliswaar heeft de bondsregering daar enige invloed op, maar met het in 2002 uitgevaardigde verbod op de invoering van collegegeld ging ze haar boekje te buiten.  

De verwachting is dat de conservatief geregeerde deelstaten Bayern, Baden-Württemberg, Hamburg en Saarland als eerste collegegeld gaan heffen – waarschijnlijk vijfhonderd euro per semester. Deelstaten die dat niet willen zullen snel volgen, is de verwachting. Een toeloop van studenten die gratis willen studeren zal hen daartoe dwingen.  

De Duitse studentenbonden zijn bang dat het hoger onderwijs ontoegankelijk zal worden voor minder draagkrachtigen. Ze hebben er weinig vertrouwen in dat een sociaal leenstelsel dit kan voorkomen en kondigen acties aan.  

De universiteiten en hogescholen daarentegen zijn blij met de beslissing van het hof. Het Duitse hoger onderwijs staat internationaal laag aangeschreven en veel instellingen kampen met financiële tekorten. Met het collegegeld hopen ze hun onderwijs en onderzoek te kunnen opkrikken, onder meer door faciliteiten te verbeteren en topwetenschappers aan te trekken. Ze waarschuwen maar vast dat de extra inkomsten niet in mindering moeten worden gebracht op de overheidsbekostiging.  (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?