Terug naar overzicht

Jaarverslagen onder de maat 

De jaarverslagen van hogescholen scoren een 5. De universiteiten doen het iets beter: zij halen een 6. Dat zegt het adviesbureau Hay Group, dat 125 jaarverslagen uit de publieke sector heeft onderzocht. In de steekproef zaten 34 hogescholen en twaalf universiteiten. 
Hoewel de hbo-instellingen veel informatie geven, noemen zij zelden de salarissen van hun bestuurders. Ze zeggen bovendien weinig over de ingrepen van de Raad van Toezicht en slechts in de helft van de gevallen worden nevenfuncties vermeld.  

Universiteiten doen het iets beter, maar ook zij laten steken vallen. De beloning van de bestuurders en toezichthouders blijft in de helft van de gevallen onvermeld. Als de beloning wél in het verslag staat, is die slechts in de helft van de gevallen opgesplitst per bestuurder. 

‘Het is begrijpelijk dat de score niet zo hoog is’, zegt Peter Langerak, consultant van de Hay Group.  ‘De discussie over governance-codes is kort geleden opgelaaid. De raden van toezicht aarzelen nog om zulke informatie openbaar te maken. Het gaat om flinke bedragen, zeggen ze dan, en andere instellingen maken het ook niet openbaar. Maar openheid is toch de nieuwe norm.’
Het probleem in de publieke sector is dat de Raad van Toezicht zich niet tegenover aandeelhouders hoeft te verantwoorden. Langerak hoopt dat de raden het jaarverslag gaan gebruiken als instrument om verantwoording af te leggen. 

Ook staatssecretaris Rutte van onderwijs vindt dat de salarissen van onderwijsbestuurders openbaar moeten zijn. Dat schreef hij in de nieuwe wetgevingsnotitie die deze week is verschenen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken werkt aan een wetsvoorstel om alle topinkomens in de (semi-) publieke sector openbaar te maken. 
Onlangs werd bekend dat zeker zestig bestuurders in het hoger onderwijs meer dan 130.000 euro per jaar verdienen. Dat betekent dat hun salaris hoger is dan dat van een minister. 

Volgens de Hay Group deden ziekenhuizen, woningcorporaties en goede-doelenorganisaties het slechter dan de onderwijsinstellingen. Zij kregen voor hun jaarverslagen respectievelijk een 5-, een 4 en een 2,5. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?