Terug naar overzicht

Masterbeurs vooral door hbo’ers bezocht

De Masterbeurs in Utrecht trok afgelopen weekend veel bezoekers. Het bleken voornamelijk hbo-studenten, op zoek naar een geschikte universitaire vervolgopleiding. WO-bachelors waren er met een lantaarntje te zoeken.

Thomas Hullegie staat als student-voorlichter in de stand van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft vier uur na aanvang van de Masterbeurs alleen nog maar hbo-studenten gesproken en nog geen enkele universitaire bachelorstudent. Dat verbaast hem niet echt. Bij zijn eigen opleiding kent de derdejaars politicologie niemand die wil overstappen naar een andere instelling. ‘Studenten zijn behoorlijk honkvast. Voor mij zelf geldt dat ook. Ik ben net lekker gesetteld in Nijmegen en om dan voor dat ene jaar naar Groningen te verhuizen – dan moet de masteropleiding daar wel heel wat beter zijn.’

Ook Hendry Siepe, studieadviseur bij de master sustainable energy technology van de Technische Universiteit Eindhoven, staat niet te kijken van het hoge aandeel hbo’ers op de beurs. ‘Die moeten veel actiever zoeken naar een vervolgstudie en zullen dus eerder naar een masterbeurs komen. Onze eigen studenten zien hun studie nog steeds als een aaneengesloten traject dat je na vijf jaar afsluit. Het zal nog wel even duren voor daar verandering in komt.’

Derdejaars bedrijfseconomie Erkan Karadeniz van Saxion Enschede is zo’n hbo-student die zeker weet dat hij door wil na het hbo. Bij de stands van de universiteiten richt hij zich op de vele masteropleidingen bedrijfskunde. Hij vindt de voorlichting op de beurs prima. ‘Bedrijfskundestudenten zelf kunnen je het meest vertellen.’

Maaike van Putten en Karijn Floor zijn ook niet ontevreden. Ze zitten in het laatste jaar van de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek van de Hogeschool Leiden. De keuze voor een vervolgopleiding aan de universiteit vinden ze niet zo moeilijk. Maaike: ‘De masterwebsites van de universiteiten zijn best goed , bovendien kun je naar allerlei open dagen.’ Als ze naar de universiteit gaat wil ze de master biologie in Leiden wil volgen. Ze weet al hoe lang het schakelprogramma duurt en wat de master haar gaat kosten. ‘Maar wat ik nog niet precies weet is: wat kan ik er later mee doen? Als ik voor de wetenschap en het onderzoek ga, vind ik dan werk?’

Dat is ook Karijns grote aarzeling. Ze loopt momenteel stage als analist bij de afdeling oncologie van het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze vindt dat interessant en wil de masteropleiding oncologie gaan volgen, maar betwijfelt of het de investering waard is. ‘Een meisje dat net haar universitaire opleiding heeft afgerond werkt in hetzelfde lab als ik, ook als analist. Een baan als onderzoeker kon ze niet vinden.’ De masterclass oncologie die Karijn tijdens de beurs bezocht was zeker informatief, ‘maar over baankansen konden ze weinig zeggen’.

De Haagse Karlijn Pels is net klaar met de opleiding industrieel product ontwerpen. Ze schat dat een kwart van haar medestudenten doorstroomt naar een WO-masteropleiding. Zelf begint ze in september aan de master strategic product design van de TU-Delft. Ze is goed te spreken over de voorlichting op de Masterbeurs. ‘Ik weet nu al dat ik vijf vakken moet bijspijkeren voor ik aan de master mag beginnen. En een studieadviseur kon mijn vragen over collegegeld en studiefinanciering prima beantwoorden.’

Vijftigers Rob en Ellen Leicher zien er niet uit als studenten. Net als tientallen andere ouders zijn ze in de Jaarbeurs op zoek naar een geschikte masteropleiding voor hun kinderen. Hun ene kind studeert hbo-bouwkunde en het andere commerciële economie. Helaas konden ze niet naar de beurs komen. Gelukkig hebben vader en moeder Leicher zelf ook gestudeerd en willen ze graag op de hoogte blijven van de veranderingen rond het bachelor-masterstelsel. Toch klinkt het licht gegeneerd: ‘We laten onze kinderen best los hoor.’ (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?