Terug naar overzicht

‘Voor kleine bedrijven hoeft accountant niet onafhankelijk te zijn’

Het is ongeloofwaardig dat accountants onafhankelijk kunnen zijn van de bedrijven die hun rekening betalen. Het is daarom beter gebruik te maken van die afhankelijkheid. Dit beweerde Avanslector Edith Hooge afgelopen vrijdag in een artikel in het Financieel Dagblad.

Onder de titel ‘Angstige dienstverleners’ wordt in het Financieel Dagblad een discussie gevoerd over het strikt gescheiden houden van dienstverleners in de zakelijke sector, zoals advocaten, notarissen en accountants. Leidt dit tot slechtere dienstverlening in het midden- en kleinbedrijf (mkb) of is het slechts een kwestie van wennen, is de vraag. De regelgeving hierover staat sinds een aantal boekhoudschandalen ter discussie.
Voor bedrijven onder de tien personen personeel, die een groot deel van het mkb uitmaken, kan een ‘afhankelijke’ accountant volgens Hooge een vruchtbare samenwerking opleveren. ‘Die zet de deur open naar betaalbare en integrale dienstverlening, zonder “weglek” van informatie’, zo schrijft zij in haar bijdrage. ‘De accountant in het mkb is vaak zeer begaan met het bedrijf, klantgericht en deskundig (…) dankzij die betrokkenheid, en dus afhankelijkheid, kan de accountant prima optreden als auditor/adviseur….’
In een klein bedrijf waar de directeur ook grootaandeelhouder is, heeft de directeur-grootaandeelhouder vaak zelf goed zicht op het reilen en zeilen van zijn onderneming. Daarvoor is volgens Hooge de behoefte aan een handtekening van de accountant onder de jaarrekening niet zo groot. En voor kleine bedrijven is zo’n handtekening ook wettelijk niet verplicht. De fiscus controleert de boeken en mocht de bank toch waarde hechten aan een accountantsverklaring, dan kan ze zelf een accountant inhuren en betalen, aldus de lector.
‘Als de accountant van het controleren van de jaarrekening in opdracht van het bedrijf ‘verlost’ is, hoeft hij geen onafhankelijkheid meer te pretenderen en zich ook niet meer als een formele angsthaas te gedragen. Hiermee kunnen heel wat kosten, bureaucratie en juridisering voor ruim negentig procent van het mkb voorkomen worden.’
Edith Hooge is lector Corporate Governance. Dit lectoraat richt zich op vraagstukken van ‘goed bestuur’ in het mkb, bij non profitorganisaties en de lokale overheid. Dit lectoraat valt onder de Academie voor Algemeen en Financieel Management in Breda en van de Academie voor Management en Bestuur in Den Bosch (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?