Terug naar overzicht

Kamer blokkeert Ruttes plan studieduurverkorting

Staatssecretaris Rutte stuit volgende week op een meerderheid in de Tweede Kamer die tegen een maximum studieduur van vijfeneenhalf jaar is. RTL-nieuws maakte dat vandaag op uit een peiling onder de coalitiepartijen.
Zowel het CDA als D66 vinden de verkorting van de maximale studieduur tot vijfeneenhalf jaar te kort. Zij willen niet verder gaan dan zes jaar.

Woordvoerder Bert Bakker van D66: ‘Je mag luie studenten best aanpakken. Maar er zijn ook heel veel studenten die doorwerken en toegevoegde waarde hebben. Die willen niet voor een zesje gaan en goed worden, het liefst de beste in hun vak. Dat is precies wat we nodig hebben. De vraag is hoe kunnen we de goede student, wat mij betreft de eeuwuige student – eigenlijk zouden we allemaal eeuwig student moeten zijn – zo goed mogelijk stimuleren. Dat is een heel andere aanpak dan die van staatssecretaris Rutte.’
De verhoging van het collegegeld tot 4500 euro voor studenten die de maximale studieduur overschrijden is voor een kamermeerderheid ook te gortig. Ciska Joldersma van het CDA vindt 2500 euro, 1000 euro meer dan het standaard tarief, meer dan genoeg. ‘Zeker als je bedenkt dat studievertraging ook vaak wordt veroorzaakt door een slechte studiebegeleiding.’

De Landelijke Studenten Vakbond is blij dat Ruttes maximum van vijfeneenhalf jaar niet doorgaat, maar is nog niet tevreden. Voorzitter Kim Toering liet in een reactie weten een studieduurverkorting tot zes jaar nog veel te fors te vinden. ‘Nu kunnen studenten tot hun dertigste voor een laag collegeld studeren.’ De aangekondigde demonstratie volgende week woensdag in Den Haag gaat dan ook door, heeft de studentenbond gemeld. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?