Terug naar overzicht

‘Eén gezelligheidsvereniging voor alle Bossche studenten’

‘De studentenverenigingen in Den Bosch zijn te versnipperd. Het lijkt de Balkan wel. Waarom niet één vereniging?’ Dat opperde Frans van Kalmthout, lid van de Raad van Bestuur gisteren tijdens een bijeenkomst met enkele Bossche academiedirecteuren en studentenverenigingen.

Op de bijeenkomst in Brasserie Armada presenteerden vier verenigingen hun beleidsvoorstel. De verenigingen vinden dat er een eenduidig beleid moet zijn van Avans Hogeschool voor alle studenten- en studieverenigingen, want dat is er volgens hen nog niet. De ene vereniging krijgt geld van de opleiding, de ander niet. Volgens Van Kalmthout is het simpel: de studentenverenigingen gaan naar Ad van Dooren, hoofd studentenzaken en de studieverenigingen naar de academie. Belangrijker is dat de verenigingen kijken naar haar doelstellingen. ‘Is het een gezelligheidsvereniging of een studievereniging die aan onderwijs gerelateerd is.’

Bij de verenigingen bestaat het gevoel dat ze uit de hogeschool geweerd worden. Er mogen geen kaartjes meer voor feesten en andere activiteiten verkocht worden. Ook mag er niet meer geflyerd worden, omdat het teveel troep geeft. ‘Dat doen we allemaal buiten school’, zegt Maria Timmermans, oud-voorzitter van Animoso. ‘Dat is jammer, want de hogeschool moet meer zijn dan een plaats waar studenten alleen naar de colleges gaan.’
De kaartverkoop komt weer terug, belooft Van Dooren. ‘Na de verbouwing komt er een balie in de centrale hal die ook door studenten gebruikt mag worden voor kaartverkoop.’

Van Kalmthout vindt het belachelijk dat Den Bosch zoveel studentenverenigingen heeft. De studieverenigingen daar buiten gelaten telt Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch in totaal vier ‘gezelligheidsverenigingen’, daarbij zijn er nog twee in wording. Voor Breda geldt hetzelfde. Daar zijn de verenigingen net zo versnipperd. ‘Ze hebben allemaal grote besturen en ambities en maar weinig leden. Van de zesduizend studenten in Den Bosch zijn maar 450 studenten lid, dat is zes procent. Animoso is met haar 330 leden de grootste vereniging. Waarom niet één vereniging voor alle studenten in Den Bosch.’

Ook de academiedirecteuren zien meer potentie in een grote vereniging, net zoals Gremio Unio van HAS Den Bosch. Van deze studentenvereniging die al veertig jaar bestaat zijn 1400 studenten lid. ‘Misschien moeten jullie samengaan met Gremio Unio’, stelt Van Kalmthout voor. ‘Wat betreft faciliteiten, zoals flyeren en e-mail rondsturen is dan veel meer mogelijk. Bovendien sta je als onderhandelingspartner sterker, ook bij de gemeente.’

Eén vereniging in Den Bosch. Voor de aanwezige bestuursleden is dat even wennen.
Stijn Schulein, voorzitter van Animoso, is bang dat leden opstappen als de verenigingen besluiten te fuseren. ‘Het is niet gemakkelijk om dingen uit handen te geven. We vieren onze vierde lustrum dit jaar en die twintig jaar vergeet je niet zomaar.’
Ook Berith Spoelstra, de voorzitter van Meronis heeft haar twijfels. ‘Leden kiezen een vereniging die bij hun past. Onze oud-oprichters, die nog heel actief betrokken zijn, zullen Meronis niet zonder slag of stoot opgeven. Maar zover is het nog lang niet. Het zijn toekomstplannen. Wel gaan we door met het organiseren van gezamenlijke activiteiten.’ (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?