Terug naar overzicht

‘Met de grondwet blijven we zelfstandig’

Het voeren van oorlog in Europees verband is een hot issue bij studenten van de Juridische Hogeschool, zo bleek gistermiddag tijdens een debat in Den Bosch over de grondwet.

Nederland participeert al in de NAVO, dus is het niet nodig een Europees leger op te bouwen. ‘Dat is dubbelop’, zei een van de vijfentwintig studenten HBO-Rechten die aanwezig waren bij een debat over de Europese grondwet.

Hans de Backer, voorzitter van de VVD-jongerenorganisatie JOVD, wierp tegen dat de grondwet niet aanstuurt op een heus Europees leger of dat er meer geld naar defensie gaat. Wel moet het efficiënter en effectiever. ‘Dat Nederland bijvoorbeeld niet een ander soort helikopter aanschaft dan Duitsland.’
Zijn opponent Bas de Ruijter, van de Bossche SP-jongerenafdeling Rood, bestreed dit: ‘In de grondwet staat dat het leger moet worden uitgebreid. Dat betekent dat er meer geld naar toe gaat.’

Een student opperde ‘nee’ te gaan stemmen omdat hij de schaalvergroting vreest die ontstaat. Maar daar hoeft hij niet bang voor te zijn, suste De Backer. ‘Met de grondwet zetten we geen stap naar een Europese federatie. Het gaat er vooral om dat de besluitvormingsprocessen op elkaar worden afgestemd.’ De Ruijter gaf hem daarin deels gelijk en viel daarmee SP-voorman Jan Marijnissen af. ‘Oké, dat Europa een superstaat wordt, zoals Marijnissen zegt, daar ben ik het niet mee eens. Met de grondwet blijven we zelfstandige landen. Maar als er een minister van Buitenlandse Zaken komt, is dat wel een stap in de richting van een Europese staat.’

Dat ziet hij fout, stelde De Backer. ‘De Europese minister van Buitenlandse Zaken kan alleen dingen zeggen waar alle landen het mee eens zijn. Over de oorlog in Irak zal hij zwijgen, want daar zijn we het binnen Europa over oneens.’
Maar, opperde iemand uit het publiek, als een meerderheid een oorlog wil voeren, dan moet Nederland meedoen. Nee, zei de JOVD-voorzitter. ‘De landen hebben een veto op het uitzenden van militairen.’ (GR)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?