Terug naar overzicht

Pittig debat over Europese Grondwet

Carla van Eerd hoorde het al de hele week. Argumenten als ‘ze hebben ons besodemieterd met de euro’. ‘Dat heeft helemaal niets met de grondwet te maken.’ De vraag brandde de studente International Business & Management Studies in Breda tijdens het debat over de Europese Grondwet op de lippen:’Als je nee zegt tegen de grondwet, waarover ga je dan heronderhandelen?’

Op haar vraag had niemand echt antwoord tijdens het debat ‘EU grondwet ja of nee’ dat Avans International School gisteren samen met BN de Stem organiseerde. Er is niet één nee-kamp en één ja-kamp, zei Tiny Kox, Eerste-kamerlid voor de SP. Samen met Europarlementariër Paul van Buitenen vertegenwoordigde hij de tegenstanders van de grondwet. ‘Wel komen twee onderwerpen vaak aan de orde. De immigratie van buitenlanders en de Europese integratie.’
De aanwezigen op de hogeschool maakten zich vooral zorgen over het sociale beleid. ‘Lagere prijzen leiden tot lagere loonontwikkeling. De gewone man wordt de dupe’, sprak een aanwezige. Hij zei bang te zijn dat de lonen zullen afzwakken naar het niveau van Oost-Europa. Dat gebeurt nu ook al, zei Hubert Bruls (CDA), samen met Godelieve van Heteren (PvdA) voorstander van de grondwet: ‘De kleine Poolse zelfstandige zit nu al onder het minimumloon te werken.’

Een aanwezige vroeg zich af waarom we Oost-Europeanen niet dezelfde kansen gunnen. ‘Je gaat als een conservatieve VVD’er op de rem staan voor je eigen portemonnee’, richtte hij zich tot Tiny Kox. ‘Wat is daar sociaal aan?’ Kox pareerde deze aanval: ‘Wat is er sociaal aan om tegen mensen te zeggen dat ze hier mogen werken tegen tarieven waarvoor wij het niet doen?’

Een ander begreep zelfs niet dat de overheid de burgers überhaupt had gevraagd om hun mening. ‘Dit soort ingewikkelde zaken moet je niet aan de burger voorleggen.’ Dat schoot Paul van Buitenen in het verkeerde keelgat: ‘Jullie zijn niet te stom om te stemmen. Dat weiger ik te geloven.'(MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?