Terug naar overzicht

Rutte wil ‘laatste waarschuwing’ bij domeinaccreditatie

Bij de eventuele invoering van domeinaccreditatie wil staatssecretaris Rutte dat instellingen op tijd te horen krijgen dat ze in de gevarenzone zitten.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de plannen van Rutte om accreditatieorganisatie NVAO straks brede opleidingsdomeinen te laten keuren in plaats van alleen opleidingen. Als de NVAO een heel domein afkeurt, kan dat betekenen dat er ineens honderden studenten ‘dakloos’ zijn. De staatssecretaris beaamt dat, en pleit daarom voor invoering van een laatste waarschuwing. ‘Zo’n systeem wordt in België al gebruikt. Omdat instellingen een laatste kans krijgen, zijn de beoordelingen daar vaak scherper.’

Overigens is het onzeker of de domeinaccreditatie er komt. De Kamer wil eerst weten of de invoering van een uniform Europees accreditatiestelsel niet in gevaar komt als Nederland het anders doet. Bovendien vraagt een parlementaire meerderheid zich af wat de invloed van domeinaccreditatie is op de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden.
En als er dan toch wat veranderd moet worden voelen CDA en PvdA meer voor instellingsaccreditatie. Oppositiepartij PvdA wil goedgekeurde hogescholen en universiteiten zelf de verantwoordelijkheid geven voor de kwaliteit van hun opleidingen. ‘Wat mij betreft geldt zo’n vergunning dan voor vijf tot tien jaar’, aldus kamerlid Tichelaar. ‘De overheid hoeft zich er in die periode weinig mee te bemoeien.’

Die suggestie gaat Rutte te ver. Wel zegde hij de Tweede Kamer een brief toe, waarin hij de opleidings-, domein- en instellingsaccreditatie nog eens naast elkaar legt. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?