Ondanks allerlei waarschuwingscampagnes maken de meeste studenten nog altijd op grote schaal gebruik van illegaal gekopieerde software.
Uit een enquête die onderzoeksbureau TNS-NIPO in opdracht van softwarewinkel Surfspot.nl uitvoerde onder achthonderd studenten blijkt dat 91 procent van de ondervraagden officiële computerprogramma’s van Microsoft en anderen te duur vindt. Twintig procent van de mannelijke en tien procent van de vrouwelijk studenten downloadt regelmatig illegaal software. Eén op de drie bèta- en techniek studenten zegt anders niet te kunnen studeren. Volgens Surfspot komt dat mede omdat de specialistische pakketten die zij nodig hebben vaak nog duurder zijn.
Opvallend genoeg zegt 89 procent de software op wel een eerlijke manier te willen bemachtigen tegen een lagere prijs. Kennelijk is onvoldoende bekend dat Surfspot – een initiatief van onderwijs-ict-stichting SURF – veel pakketten voor een fractie van de normale consumentenprijs verkoopt. Microsoft Office kost bijvoorbeeld niet 500 euro maar 18,75, en voor Norton Antivirus betalen studenten in plaats van 55 euro slechts twintig euro. De organisatie kan zulke scherpe prijzen rekenen omdat universiteiten en hogescholen de licenties voor hun studenten hebben afgekocht.
Alleen: studenten moeten dat wel weten. De afgelopen vijf jaar heeft slechts een kwart van de studenten de digitale winkel bezocht. Een woordvoerder van SURF: ‘In het verleden mochten we niet adverteren. Tegenwoordig maken we reclame en voeren we druk overleg met instellingen en studentenorganisaties voor wat meer bekendheid. Maar tegelijk horen wij studenten ook zeggen dat zelfs onze prijzen te hoog zijn. En dus nemen ze ondanks scherpere controles op piraterij toch het risico gepakt te worden.’
Inmiddels hebben bijna alle studenten een PC: slechts tien procent heeft geen eigen computer. Van de PC-bezitters is tweeënnegentig procent via een ADSL-verbinding aangesloten op het internet. (TdO/HOP)
Punt. Of had jij nog wat?