Samen met het werkveld heeft Verpleegkunde een nieuw onderwijsprogramma geschreven, dat dit schooljaar getest wordt op een groepje van acht deeltijders. Het gaat om de major GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg).
‘De instellingen vonden al langer dat onze GGZ-studenten met te weinig bagage van de opleiding komen’, zegt projectleider Robbert Gobbens. ‘Studenten konden tot nu toe pas in het laatste jaar voor Geestelijke Gezondheidszorg als verdieping kiezen en dat was te laat.’ Vanaf volgend jaar kunnen ze zich al een jaar eerder gaan specialiseren, in de major GGZ die in het derde jaar wordt aangeboden.
Het wordt een heel praktijkgerichte major, zegt Gobbens. ‘De studenten gaan meteen stage lopen. Nu gebeurt dat in een aaneengesloten periode, straks lopen ze het hele jaar door stage, enkele dagen per week.’ Op die manier ontstaat er volgens Gobbens een betere koppeling tussen theorie en praktijk.
Op school worden de benodigde competenties aangeleerd door middel van supervisie (gespreksgroepen waarin studenten bepaalde onderwerpen uitdiepen), oefeningen met simulatiepatiënten, colleges waarin de praktijk teruggekoppeld wordt en projecten die de beroepspraktijk echt raken.
Het is ook de bedoeling dat opleidingen en instellingen werknemers uitwisselen. Praktijkmensen gaan gastcolleges geven op school. En docenten gaan op een instelling werken (een dagdeel) om studenten en werkbegeleiders te ondersteunen.
Volgens Gobbens past deze praktijkgerichte major helemaal in deze tijd. ‘Het werkveld verlangt steeds meer van de student en de onderwijsvorm past precies in het competentiegericht leren.’
Dit schooljaar wordt het programma als pilot uitgevoerd bij de vierdejaars die voor de specialisatie GGZ kozen. Vanaf 2006 wordt de nieuwe major (hoofdvak) GGZ in het derde jaar aan studenten aangeboden. Het model wordt dan ook bij de andere majors van Verpleegkunde toegepast.
Dat het werkveld en de opleiding samenwerkten aan deze major viel samen met het testen van de competentieset die de HBO-raad en GGZ Nederland vorig jaar samen maakten. De Bredase opleiding wilde daar samen met verschillende Brabantse GGZ’s graag aan meewerken. Het bleek ook een uitgelezen kans om tegelijkertijd aan de nieuwe major GGZ te werken. (PM)
Punt. Of had jij nog wat?