Terug naar overzicht

D66 wil collegegeld lerarenopleidingen afschaffen

In de strijd tegen het lerarentekort pleit D66 nogmaals voor afschaffing van het collegegeld voor lerarenopleidingen. Ook het salaris van docenten moet omhoog.
De kleinste regeringspartij heeft een plan van aanpak gereed voor de bestrijding van het lerarentekort, maar wacht eerst de acties van minister Van der Hoeven af. De bewindsvrouw krijgt tot aan Prinsjesdag de tijd voordat het plan van aanpak openbaar wordt.

Van het ministerie van OCW komen vooralsnog tegenstrijdige signalen. Enerzijds gaat vandaag [5 september 2005] een imagocampagne van start die het beroep van leraar aantrekkelijker moet geven, anderzijds stelt het ministerie zich hard op in de cao-onderhandelingen. Die liepen eind vorige maand vast omdat Van der Hoeven niet wil dat de lerarensalarissen omhoog gaan. D66 is het daar niet mee eens en vindt dat een salarisstijging van 0,5 procent moet kunnen.
In 2007 zal de uittocht van de babyboomers goed op gang komen en wordt het lerarentekort naar verwachting acuut. Zeker nu uit de jongste cijfers van de IB-Groep blijkt dat drie procent minder eerstejaars zich voor de lerarenopleidingen hebben aangemeld.

Het is niet de eerste keer dat D66 het collegegeld bij de lerarenopleiding wil afschaffen. Het voorstel stond al in het verkiezingsprogramma van 2002. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?