Terug naar overzicht

Touwtrekken om opleiding striptekenen

Striptekenaar Hanco Kolk wil dat kunsthogeschool Artez een opleiding striptekenen begint. De instelling ziet meer in een specialisatie.

Kolk – tekenaar van onder meer de Parool-strip S1ngle – vindt het merkwaardig dat er voor het maken van een stripverhaal geen speciale opleiding is. ‘Je moet niet alleen visueel kunnen denken, je moet ook bij machte zijn om via beeld een verhaal te vertellen. Het tekenen van een strip is nog het beste te vergelijken met het maken van een film; iedereen vindt het normaal dat er een filmacademie is’, schrijft hij in de Gelderlander van 2 september.
Artez-collegevoorzitter Willem Hillenius zegt in een eerste reactie dat de basis voor een speciale opleiding striptekenen te smal is. ‘Je moet toch een beroepsperspectief kunnen bieden. Maar ik denk dat strips zeker een plaats kunnen krijgen binnen bepaalde opleidingen. In Zwolle zit onze opleiding illustratie en daar wordt op dit moment over dit soort plannen gediscussieerd.’

Stripverhalen moeten volgens Kolk worden gezien als medium waar pulp wordt gemaakt, maar ook kunst. Hij wijst op de impact van het met een Pullitzer Prize bekroonde oorlogsverhaal ‘Maus’ van Art Spiegelman, en op het werk van Hergé. Die heeft met zijn avonturen van Kuifje ‘een stempel gezet op een heel tijdperk’.

Hanco Kolk maakt al meer dan twintig jaar strips. Hij brak halverwege de jaren tachtig door met de avonturen van Gilles de Geus, die hij maakte voor het stripblad Eppo. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?