Terug naar overzicht

HBO-raad boos op D66

Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad heeft met verbazing kennisgenomen van de aantijgingen van D66-leider Boris Dittrich. Die vindt dat hogescholen te veel universiteitje spelen en zich te weinig bezighouden met de aansluiting met het mbo en het bedrijfsleven. De koepelorganisatie verwerpt de kritiek.

‘Kennelijk heeft Dittrich behoefte aan een mediahype en niet aan een inhoudelijke toelichting’, aldus Terpstra. ‘Ik had zijn ideeën graag willen weerleggen. Ik heb sinds mijn aantreden bij de HBO-raad meermalen geprobeerd om een afspraak te maken met D66, maar dat is me nog niet gelukt. Het lijkt wel of ze daar de boot afhouden. Opmerkelijk voor een club die zich profileert als hoger-onderwijspartij.’

De timing waarmee Dittrich zijn grieven naar buiten bracht, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Op het moment dat hij in Nova zijn ei legde, drukte staatssecretaris Rutte de Tweede Kamer nota bene op verzoek van D66-kamerlid Ursie Lambrechts andermaal op het hart dat hij niet wil tornen aan het binaire onderwijssysteem. ‘We hebben hoogwaardige beroepsbeoefenaars net zo hard nodig als academisch gevormde mensen. De meeste hogescholen zijn daarvan doordrongen.’

Lambrechts vindt de beroepskolom – de route van het (v)mbo naar het hbo-diploma – veel te belangrijk voor de kenniseconomie om ondergesneeuwd te raken. ‘Ze moeten vooral letten op het mbo en niet op de universiteiten’, aldus Lambrechts. Rutte is dat van harte met haar eens. ‘Gelukkig doen de meeste hogescholen dat ook. Ik ben de laatste maanden bij verschillende hbo-instellingen geweest en die zijn zich allemaal bewust van hun rol. En die paar bestuurders die wel last hebben van academic drift, moeten we maar snel uit hun droom helpen.’

Bij de HBO-raad wordt Rutte geprezen om die ‘zuivere manier van debatteren’. Maar voor D66 wil Terpstra het best nog eens uitleggen. ‘Het onderzoek dat wij doen heeft niets te maken met het fundamentele onderzoek van universiteiten. Het hbo heeft de taak zich sterk te maken voor het oplossen van praktische problemen voor het bedrijfsleven. Daar worden we bij de accreditatie ook op afgerekend. Samen met het bedrijfsleven zoeken we naar de juiste invulling van die rol. Maar dat heeft helemaal niets van doen met universitaire aspiraties.’

Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 maken zich extra zorgen over de academisering van het hbo sinds een internationaal samengestelde commissie onder leiding van de Noorse professor Abrahamsen zijn advies uitbracht over de titulatuur in Nederland. De buitenlandse deskundigen stelden voor om afgestudeerden van hbo-opleidingen die zwaar leunen op toegepast onderzoek een wetenschappelijke titel te geven. Volgens een kamermeerderheid zou daarmee het binaire stelsel op de helling gaan. Rutte zelf is ook niet enthousiast, maar wil het voorstel nog laten toetsen door onderwijskeurmeester NVAO. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?