Terug naar overzicht

Peter R.: ‘Jeugd oplossing voor teloorgang Nederland’

Er moeten miljarden extra naar onderwijs en sociale dienstplicht. Volgens Peter R. de Vries, die een gooi doet naar een plaats in de Tweede Kamer, kan zo het land van de ondergang worden gered. Hij zegt dat in een interview met de website studenten.net.
‘De jeugd moet de kans krijgen kennis te vergaren. We verspillen bakken met geld in dit land aan allerlei maffe nieuwe plannen waarmee ambtenaren steeds komen aanzetten. Maar er moeten miljarden extra naar onderwijs, sociale dienstplicht, een betere toekomst voor de jeugd. De jeugd is geen onderdeel van het probleem, maar van de oplossing voor de teloorgang van Nederland.’

Volgens De Vries staan veel jongeren niet afwijzend tegenover sociale dienstplicht. Hij wil dat iedereen zich na afloop van de leerplicht twaalf maanden inzet voor de samenleving. Studenten kunnen uitstel krijgen en na het afmaken van hun studie beginnen. Net als bij de vroegere dienstplicht staat er een wedde tegenover. ‘Van gemeenschapszin wordt iedereen beter. Het is goed als jongeren zich een tijdje inspannen voor nuttig werk. Het is mij opgevallen dat dit idee zelfs onder de jeugd redelijk goed wordt ontvangen.’

De Vries, die zelf geen hoger onderwijs heeft genoten, vindt dat daarin veel meer moet worden geïnvesteerd. Maar een diploma garandeert hem nog niet dat men kwaliteit heeft:
‘We hebben nu een professor als minister-president en het vertrouwen in de regering staat op een historisch dieptepunt. Mensen leven met angst in Nederland. Dit land staat met één been in de economische kelder van Europa. De politie rechercheert slechter dan 10 jaar geleden. Welk bewijs is er precies dat academici het beter doen dan mensen met een HAVO-diploma. Is dat empirisch?’

Het verwijt aan studenten dat ze lui zijn is aan De Vries niet besteed. ‘Alle studenten hebben een alibi en dat heet “jeugd”. Het hoort bij de jeugd om te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Als ze de hele dag in een duf lokaal of thuis maar zitten te blokken, dan zou het een mooie janboel worden. Iedereen is het erover eens dat mensen een eigen mening moeten hebben. Ik vind nog belangrijker dat mensen in staat moeten zijn om een eigen mening te vormen. Dat doe je ook door te leven.’ (FG)

Voor het hele interview: www.studenten.net.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?