Terug naar overzicht

Goedkope kamers voor studenten in Duitsland

Nijmeegse studenten gaan steeds vaker net over de grens in het Duitse Kranenburg wonen. De kamers zijn daar groter, goedkoper en makkelijker te vinden.

Studenten betalen gemiddeld 200 euro voor een kamer in Kranenburg. Het dorpje is met de auto een kwartier rijden van de Radboud Universiteit en elk half uur rijdt er een bus naar Nijmegen. Het studieklimaat is ideaal. Er is namelijk niets wat de studenten kan afleiden. Feestvierders zullen hun heil er daarom niet zoeken. ‘De drukste plaats in Kranenburg is de bakkerij’, vertelt Carina Kraus, studente psychologie, aan universiteitsblad Vox

Volgens het Nijmeegse universiteitsblad wonen al ruim 75 studenten in Kranenburg, waarvan er vijftig oorspronkelijk uit Duitsland komen. Zij kunnen hun studiefinanciering, OV-jaarkaart en ziektekostenverzekering gewoon houden, als ze de IB-Groep in Groningen laten weten hoe het zit.

Er zitten echter niet alleen voordelen aan een kamer in het kleine Duitse stadje. Naast de huur moet je een hoop andere kosten apart betalen. Ook komt er een groot administratief traject bij kijken. Het grootste nadeel vinden de meeste mensen de belasting die betaald moet worden voor elk los televisie- en radiotoestel in Duitsland. Maar volgens Vox gaat dit zelfs de Duitsers die niet graag regels overtreden te ver: ‘Iedere Duitser heeft maar één radio en één tv in huis. Officieel dan. In principe moet je je aanmelden voor de belasting, maar het wordt alom geaccepteerd dat je de GEZ, de instantie die de belasting int, laat ontdekken waar je woont.’
(CB/MW)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?