Terug naar overzicht

ISO: geen bestuursbonus achteraf

Studentenorganisatie ISO wil dat staatssecretaris Rutte ‘een fout recht zet’ in zijn leerrechtenplan. In het huidige voorstel zouden bestuurlijk actieve studenten pas compensatie krijgen voor hun werk in commissies als ze door hun leerrechten heen zijn.

Volgens voorzitter Evelien van Roemburg kan de regeling geen opzet zijn. ‘Wij houden het hier op een slordigheidje door de haast waarmee de leerrechten en de nieuwe hoger onderwijswet worden doorgevoerd. Dit staat namelijk haaks op de begeisterungsagenda van de staatssecretaris.’

Voor bepaalde studenten krijgen instellingen straks een zogenaamd ‘profileringsfonds’. Wie buiten zijn schuld in de problemen komt met zijn leerrechten – bijvoorbeeld door ziekte – krijgt van de universiteit of hogeschool compensatie via dit fonds. Het fonds kan in principe ook gelden voor excellente studenten die meerdere opleidingen volgen, of studenten die hun tijd steken in bijvoorbeeld medezeggenschapsraden. ‘Maar je krijgt pas een vergoeding na je leerrechten en je twee jaar uitlooptijd. Veel studenten doen een half jaar of jaar langer over hun studie en krijgen helemaal geen vergoeding’, zegt Van Roemburg. ‘Met andere woorden: studenten moeten meer dan zes jaar op een universiteit rondlopen om een vergoeding te krijgen voor bestuurswerk. Dat lijkt me niet erg motiverend.’
Daarnaast raakt het huidige wetsartikel direct aan een ander hot topic. ‘Als je achteraf moet gaan kijken of studenten die niet uitkomen met hun leerrechten soms in aanmerking zouden komen voor een bijdrage uit het profileringsfonds, zorgt dat voor bureaucratie’, aldus Van Roemburg. ‘Het lijkt me handig als de passage uit de wet wordt geschrapt.”’

Inmiddels heeft ook de lokale Groninger Studentenbond zich over het dossier gebogen. Die club meldt dat staatssecretaris Rutte het op een bijeenkomst van de VVD al over een correctie heeft gehad. Een woordvoerder van het ministerie nuanceert dat overigens. ‘Als de huidige formulering in de wet er voor zorgt dat bijvoorbeeld studenten met een handicap in de problemen komen, dan repareren we dat. Maar voor het overige geldt: voor zaken als bestuurswerk is de uitlooptijd bedacht. Dat instellingen studenten in een medezeggenschapsraad compensatie biedt, is iets wat ze onderling moeten regelen. In principe gaan wij daar niet over.’ (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?