Terug naar overzicht

Mogelijk kraakverbod dupeert studenten

Gesteund door een kamermeerderheid onderzoekt minister Dekker van Volkshuisvesting hoe ze het kraken van woningen en kantoorpanden zo veel mogelijk kan tegengaan. Er dreigt een ramp voor de studentenhuisvesting, voorspellen tegenstanders – studentenbond LSVb voorop.

LSVb-voorzitter Jonathan Mijs noemt het te gek voor woorden om nu een kraakverbod te overwegen, terwijl er aan de woningnood onder studenten zo weinig wordt gedaan. ‘Hier kunnen heel veel studenten de dupe van worden’, verwacht hij. ‘Niet alleen krakers, maar ook degenen die nu anti-kraak wonen.’ Om hoeveel gedupeerden het bij benadering gaat, kan hij niet zeggen.

Warren van Hoof, kunststudent in Den Bosch en zelf kraker, vindt de plannen ‘stom’. ‘Minister Dekker denkt dat huizen eerder voor antikraak kiezen, als de regels voor antikraak versoepeld.’ Dat doen ze niet, denkt hij. ‘Het is te veel gedoe. Het is veel administratief geregel, kost de huiseigenaren geld en het kost de antikrakers geld.’
De student gelooft dat er door het besluit meer panden voor lange tijd zullen leegstaan, omdat er niet meer wordt gecontroleerd of huiseigenaren hun pand langer dan een jaar leeg laten staan. ‘Dat doen krakers nu.’

Ook de Woonbond, de landelijke belangenorganisatie van huurders en woningzoekenden, maakt zich zorgen. Eventuele nieuwe anti-kraakwetgeving is volgens woordvoerder René van Genugten puur symbolisch en overbodig. ‘Sinds de Leegstandswet in 1987 van kracht werd, is het kraken al aan allerlei voorwaarden gebonden. Als krakers niet kunnen aantonen dat een pand minstens een jaar heeft leeggestaan, kunnen ze zo op straat worden gezet. Dat kan ook als ze overlast veroorzaken, of als de eigenaar een realistisch nieuw plan met zijn pand heeft.’

Kraken in zijn huidige vorm, dus volgens de spelregels van de Leegstandswet, heeft volgens de Woonbond wel degelijk een belangrijke functie die niet verloren mag gaan. ‘Het is een stok achter de deur voor vastgoedeigenaren, huizeneigenaren en speculanten om hun huizen en kantoren niet te lang leeg te laten staan. Ze willen dat wel graag, want een leeg pand levert nu eenmaal meer op.’

Het is niet de eerste keer dat de politiek het kraken probeert te verbieden. In 2003 en 2004 ondernamen CDA en LPF ook al pogingen, maar die haalden het toen niet. De motie die LPF en VVD vorige week indienden kan wel op een krappe kamermeerderheid rekenen. Minister Dekker onderzoekt al sinds de zomer of het mogelijk is om het kraken terug te verbieden. Ze overlegt daarover met collega Donner van Justitie. (TdO, HC/HOP, MvH)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?