Terug naar overzicht

Rutte kan Ritzen niet overtuigen

Collegevoorzitter Jo Ritzen van de Universiteit Maastricht wil dat instellingen die goed scoren in rankings een financiële bonus krijgen. Staatssecretaris Rutte vindt dat een prima idee.

Het was het opvallendste wapenfeit in een onderling debat tussen voormalig onderwijsminister Ritzen en de huidige bewindsman. De stemming daarbij was opvallend vrolijk: Ritzen was in de voorbije maanden een paar keer flink uitgevaren tegen de ‘cynische carrièrepoliticus’ die Rutte volgens hem is. Maar de baas van de Universiteit Maastricht heeft zijn harde woorden ingetrokken. Wat blijft is een ‘agreement to disagree’, daar veranderde ook een onderling debat niets aan.

De collegevoorzitter heeft een serieus probleem met de staatssecretaris: die wil het hoger onderwijs beter maken terwijl het al heel goed is. ‘Natuurlijk kunnen we altijd beter. Maar het glas is nu absoluut niet halfvol, minstens voor tweederde. En Rutte wil er een vol glas van maken door het leeg te gooien en het glas te vervangen.’
Ritzen heeft op zich een punt: de Universiteit Maastricht doet met haar onderwijs al jaren mee in de Nederlandse top. ‘Ons onderwijs is geen zeven min waard, maar minstens een acht’, zo hield hij de staatssecretaris voor. ‘Kijk eerst eens wat je hebt voordat je iets gaat veranderen. Ik ben bang dat de staatssecretaris in een tunnel terecht is gekomen en alleen maar oog heeft voor de nieuwe regelgeving.’

Rutte kan praten als Brugman: de collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht ziet het nut niet van leerrechten. ‘Ik ben door Denemarken en Ierland gevraagd om te helpen bij de invoering van de diplomabekostiging. Zij vinden dat Nederland daarmee voorop loopt, omdat er een stevige prikkel van uitgaat om studenten door een opleiding te helpen. Wij gooien die prikkel weg.’
‘Te veel diplomabekostiging leidt tot diploma-inflatie’, pareerde de staatssecretaris. ‘Dat heeft de Onderwijsraad al jaren geleden geconcludeerd. Als opleidingen heel veel geld krijgen voor een diploma, komt het gewoon vaak voor dat de studielast minder wordt. Dat is niet de bedoeling. En dan heb ik het niet eens over de fraudegevoeligheid van het systeem. We zijn nog steeds bezig met de commissie-Schutte.’

Maar Ritzen had zijn huiswerk gedaan. ‘Ik weet niet waar de conclusie van de Onderwijsraad vandaan komt, maar er is geen visitatiecommissie die diploma-inflatie heeft geconstateerd. Ik heb het ook bij de onderwijsinspectie nagevraagd: ze hebben het nooit ergens aangetroffen. En inderdaad: er zijn dingen mis gegaan in het hbo. Geef die sector dan een andere bekostiging en laat de universiteiten erbuiten.’
Dat is Rutte echter te makkelijk: ‘We hebben gelukkig nog nooit met een universitaire opleiding te maken gehad die geen academisch geschoolde mensen afleverde. Maar in de alfa- en gammahoek is studeren vaak een parttime bezigheid. En daar moet echt wat aan gebeuren.’

Of de leerrechten daarbij helpen, wordt door Ritzen ernstig betwijfeld. ‘We moeten studenten straks per jaar gaan inschrijven in plaats van bij aanvang van de opleiding. Dat leidt tot extra kosten en bureaucratie.'(TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?